Aromatická bílá
Hledáte-li zábavné víno, na kterém si u stolu pochutná každý, sáhněte po vínech z aromatických odrůd. Jsou pro ně typické zlatavé odstíny, intenzivní chuť a – překvapení – aroma přirozeně převzaté z hroznů, které zaujme hned při otevření láhve. Mohou to být čerstvé květy, zralé ovoce nebo sladké koření, jakými jsou skořice, muškát a vanilka. Mezi tyto voňavé skvosty jsme zařadili naši Pálavu, jejíž kyselinka příjemně vyvažuje tóny muškátu a vanilky. Německý Hibernal připomíná Ryzlink rýnský, má ale intenzivnější aroma zralého ovoce, někdy i květin. Irsai Oliver vás ale oslní záplavou muškátu ve vůni i chuti. A nakonec u nás nejpěstovanější aromatické víno Tramín červený a jeho "sladce" kořenité, medové aroma s tóny čajové růže, tropického ovoce.