Blanc de Blancs Nicolas 2019, extra brut Kamil Prokeš
Detailní popis produktu
Extra suché šumivé víno z odrůdy Chardonnay vyrobené tradiční metodou kvašení v láhvi. Na nose ucítíte vanilkovo-ovocitý buket s tóny ořechů a medu. Vůni doprovází plná harmonická chuť s minerálním projevem, bohatou strukturou a svěží kyselinou.
Perlení je jemné, nenásilné a dlouhotrvající. Tento sekt je ideální volbou k významným příležitostem a vychutnáte si jej jako aperitiv i digestiv nebo vedle studených úprav jeseterovitých a lososovitých ryb včetně kaviáru.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína a mošty |
---|---|
Druh: | Šumivé |
Odrůda: | Chardonnay |
Cukr: | Extra Brut |
Země: | Česká republika |
Oblast: | Morava |
Podoblast: | Velkopavlovická |
Barva: | Bílé |
Obsah alkoholu: | 12.5 |
Ročník: | 2019 |
Objem: | 0.75 |
Obec: | Velké Němčice |
Vinice: | Punty |
Sdružení: | Mladí vinaři |
Uzávěr: | Korek |
Šarže: | L9101 |
Zbytkový cukr: | 2.9 |
Kyselina: | 7.8 |
Technologie: | Blanc de blancs |
Vinařství: | Kamil Prokeš |
Párování: | sýry, sýry s bílou plísní, mond d'Or |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Na stejné rovnoběžce jako vznikají vína v Champagne a Alsasku, dozrávají i vína malého českého vinařství Prokeš z Velkých Němčic. Hrozny z vyhlášené viniční trati Punty se pod rukama rodiny Prokešů proměňují v čistá odrůdová tichá vína i ve vína šumivá, vyráběná tradiční metodou kvašením v láhvi.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
5 ha vinic
50 tisíc lahví ročně
2015 založeno
Ačkoli bylo vinařství oficiálně založeno až v roce 2015, jeho kořeny sahají do 19. století. Zakladatel rodové vinařské tradice Bartoloměj Stávek tehdy přišel do moravských Němčiček a na vyhlášené viniční trati Punty položil základy dnešního malého, avšak významného českého vinařství.
Dnes tu vznikají lahodná a jen minimálně sířená červená, bílá i šumivá vína, která se vyrábí tradiční technologií kvašením přímo v lahvi. Hrozny dozrávají na slunných jihozápadních svazích poblíž Velkých Němčic, a to na stejné rovnoběžce, jako vína z Champagne či Alsaska. Ve vinařství Prokeš jsou přesvědčeni, že právě proto se tolik daří jejich burgundských odrůdám Chardonnay a Rulandskému modrému, která jsou pro výrobu pravého šampaňského typická. Z tichých vín doporučujeme Rulandské bílé i šedé, která můžete ochutnat i v kvalitě výběru z hroznů či cibéb. A opomenout nelze ani aromatický Tramín, který je pro oblast Hustopečska tolik typický.
Kromě vína si od Prokešů pochutnáte i na lahodném oleji ze semen vinné révy, kterým rázem ozvláštníte každý pokrm, který k vínu servírujete.