Chystáte oslavu, dorazí vám návštěva ze zahraničí nebo chcete připravit svému miláčkovi překvapení ve formě krásné večeře s bublinkami? Pokud si přejete, aby vaše jídlo hrálo dokonalou smyslovou harmonii s jídlem, máme pro vás tipy, kterým směrem se ve výběru podívat.
Za prvé, máte od nás velkou pochvalu. Jídlo se šampaňským a jinými šumivými víny může opravdu udělat velký dojem. Jednak v sobě máme všichni uložený stereotyp, že bublinky rovná se oslava, takže vaši hosté pochopí, že jsou pro vás opravdu důležití. Když k tomu ještě přidáte jídlo, které jejich zážitek umocní, budou odcházet smutní, že se nepokračuje.
Klíčem k úspěšnému párování šumivého vína s jídlem je přehled o šumivých vínech. (Nedá se nic dělat, musíte začít zkoušet😊) Chutě šumivých vín se liší od svěžích a citrusových až po odvážnější verze s příchutí másla a ořechů. Míra sladkosti se může lišit od suchého po velmi sladké.
Zde je 5 kategorií, dle kterých se můžete orientovat, aby to pro začátek nebyl příliš velký zmatek. Až se rozpijete a rozjíte, už to bude pohoda.
Lehké a křupavé šumivé víno A měkkýši či lehké občerstvení
Květinové a ovocné šumivé víno A asijská jídla
Plné a krémové šumivé víno A sýry
Růžové šumivé víno A uzeniny
Sladké šumivé víno A dezerty
Lehké a svěží šumivé víno A korýši nebo lehké (i těžší😊) občerstvení
Mnoho šumivých vín je lehkých, suchých a svěžích. Do této kategorie patří mladé šampaňské, cava, neročníkové šampaňské a šampaňské blanc de blancs (vyrobeno jenom z bílých hroznů). Obvykle se vyrábí v oblastech s chladným klimatem.
Chuť: limetka, citron, čerstvého jablko a tropického ovoce.
Dobře se hodí k ústřicím, jiným měkkýšům a lehkým rybím pokrmům, ale také ke smaženým, slaným jídlům, jako jsou hranolky a smažené kuře. Jako drobné občerstvení můžete přidat slané sýry či olivy.
Květinové a ovocné šumivé víno A asijská jídla
Květinová a ovocná šumivá vína, jako je prosecco, jsou k jídlu ideální. Patří sem i sekt, většina amerických šumivých vín a šampaňské blanc de noirs (vyrobeno jenom z modrých hroznů). Tento styl je obvykle lehký a má jemnou květinovou a ovocnou vůni s chutí hrušek, jablek broskví a meruněk.
Dobře se páruje s kořeněnými asijskými jídly, jako je pad thai, kari a wok. Dobře se hodí také k pizze a opět drobnému občerstvení.
Plné a krémové šumivé víno A sýry
Plná a krémová šumivá vína, jako je například ročníkové šampaňské a některá americká šumivá vína, se vyznačují bohatostí a oříškovým aromatem. Tento typ sektů bývá dražší, ale je velmi ceněný pro svou chuť, která může připomínat briošku (sladké francouzské pečivo podobné mazanci), mandle a žlutá jablka. Oříšková vůně pochází z kvašení v dubových sudech.
Dobře se hodí například k humrům (zejména s máslovou omáčkou), foie gras a krémovým bílým sýrům.
Růžové šumivé víno A uzeniny/paštiky
Růžové šumivé víno, jako je například růžové šampaňské, je typicky květinové a ovocné s výraznou chutí lesních plodů.
Dobře se páruje s předkrmy, uzeninami, kachnou a ořechy. Je to univerzální víno, které se skvěle hodí k prkénku se sýry a uzeninami. Mňam.
Sladké šumivé víno A dezerty
Šumivé víno má širokou škálu stupňů sladkosti, které je třeba brát v úvahu při párování s jídlem. Sladká šumivá vína, jako je prosecco semi-secco, prosecco dolce, šampaňské demi-sec, šampaňské doux a asti spumante, se vyznačují sladkým a voňavým stylem.
Často se párují s různými dezerty, jako je crème brulée a dezerty s čerstvým ovocem. Dokonce popcorn je považován za skvělou svačinu ke sladkému šumivému vínu. Pokud si tedy chcete pustit nějaký oblíbený seriál na Netflixu, víte, po čem sáhnout😊
Rádi byste si dali šampaňské, ale nemáte vhodnou příležitost? Zařaďte do svého kalendáře čtvrtý pátek v říjnu, to je totiž MEZINÁRODNÍ DEN CHAMPAGNE. Slaví se od roku 2009 a jeho zakladatelem je Chris Oggenfus, kalifornský autor píšící o víně.
A teď se můžete pustit do nákupu. Nezapomínejte při tom na specifika skladování šumivých vín. O tom si můžete přečíst zde.
credits: vinyang.com