Letos 10. května se uskutečnil už 4. ročník Mistrovství České republiky v blendování vína Winemeritage 2023. Do Hvězdárny a planetária v Brně se sjely rozmanité týmy z celé republiky a Umění vína u toho samozřejmě nemohlo chybět.
Jako hrdý partner letošního ročníku jsme dodali vína do této soutěže, jejímž cílem je vytvoření nejlepšího cuvée určeného k okamžité konzumaci. Jednotlivé soutěžní blendy jsou posuzovány odbornou porotou, která zároveň podporuje snahu o prohloubení odborných znalostí a povědomí o nových vinařských trendech v této oblasti.
Samotná soutěž probíhá tak, že každý tým má 90minutový interval na vytvoření ideálního blendu. Soutěžní týmy si po registraci vylosují své soutěžní písmeno, které se přiřadí k číslu stolu, u kterého zasedli. Každý tým má tedy k dispozici svůj stůl s blendovacím vybavením a inventářem. V průběhu blendování nesmí týmy opouštět soutěžní místnost. Jednotlivá soutěžní Cuvée nesmí dávat ochutnat a ani nijak jinak senzoricky posuzovat divákům ani členům dalších týmů. Zároveň nikdo ze soutěžících nesmí komunikovat s jinými týmy. Finální blend a jednotlivé poměry zastoupených vín zapíše zástupce každého týmu do oficiálních podkladů a po ukončení časového limitu předá společně s finálním blendem odborné porotě. Také je samozřejmě povinen finální blend odprezentovat.
Vítězem 4. ročníku mistrovství se stal tým BS Vinařské potřeby. První místo získali za kupáž vín Frankovka, Zweigeltrebe a Merlot v poměru: Frankovka - 65% ; Zweigeltrebe - 10% ; Merlot - 25%.
Předseda poroty Frank Smulders MW k tomuto vínu doporučil grilované jehněčí maso. A podle našeho názoru je k němu výbornou přílohou kuskus a jarní zelenina. Přinášíme vám tedy recept, který jako párování k vítěznému cuvée doporučuje Umění vína. Jak jsme se samo přesvědčili, jde o perfektní "pár".
SUROVINY
Jehněčí maso
750 g jehněčího hřbetu s kostí
1 lžíce drceného tymiánu
1 lžíce rozmarýnu
1 lžíce petržele
2 lžíce strouhaného parmazánu
2 lžíce Panko strouhanky
Sůl
Pepř
Dijonská hořčice
Kuskus
250 g kuskusu
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce citronové šťávy
200 ml zeleninového vývaru
10 ks cherry rajčat
1 ks červená paprika
1 ks žlutá paprika
1 hrst nasekané petrželky, bazalky a pažitky
1 šalotka
1 červená cibule
Sůl
Pepř
Vítězný blend
POSTUP
Troubu předehřejeme na 140 °C a připravíme si směs, ve které budeme jehněčí maso obalovat. Při pečení pak vytvoří krásnou krustu. Smícháme tymián, rozmarýn, nadrobno nakrájenou petržel, parmazán a Panko strouhanku. Směs dáme stranou a vrhneme se na maso.
Kosti jehněčího hřbetu očistíme, maso pomažeme olivovým olejem a opečeme na prudkém ohni z každé strany cca 2 minuty. Po opečení jej potřeme hořčicí a obalíme již v předem připravené směsi. Pomazaný a obalený hřbet vložíme do trouby a pečeme 30 minut.
Během toho, co je maso v troubě, si připravíme směs kuskusu se zeleninou. Kuskus zalejeme zálivkou z olivového oleje, citronu, soli, pepře a zeleninového vývaru. Nadrobno nakrájíme cherry rajčata, červenou a žlutou papriku, petrželku, šalotku, bazalku a pažitku. Vše spojíme dohromady a důkladně promícháme.
Jakmile bude jehněčí maso hotové, vytáhneme ho z trouby a na 5 – 10 minut přikryjeme alobalem či poklopem a dáme „odležet“.
Doporučujeme ještě doplnit o mladý zelený chřest, který stačí povařit 2 minuty ve vroucí vodě a následně po uvaření dát do vody s ledem. Klidně však můžete použít jakoukoli zeleninu, podle Vaší chuti.
A nyní nezbývá už nic jiného než servírovat. Výborné jídlo, kterým okouzlíte každého, je na světě!