Oslavička bude. Velký dort. Jaké šampaňské vyberete pro své hosty, aby jim chutnalo? Suché nebo spíše hodně suché. Nebo lehce sladké? Pokud neznáte škálu sladkosti šampaňského, zde jí odkládáme.
Brut Nature 0-3 g/l zbytkového cukru (RS)
(též Brut Zero) 0-2 kalorie a až 0,15 sacharidů, celkem 91-93 kalorií na 5 oz (~150 ml) porce šumivého vína s 12 % ABV.
Extra Brut 0-6 g/l RS
0-6 kalorií a až 0,9 sacharidů na porci 5 oz (~150 ml). Celkem 91-96 kalorií na jednu porci šumivého vína o obsahu alkoholu 12 %.
Brut 0-12 g/l RS
0-7 kalorií a až 1,8 sacharidů na 5 oz (~150 ml) porce. Celkem 91-98 kalorií na porci šumivého vína s 12 % ABV.
Extra suché 12-17 g/l RS
7-10 kalorií a 1,8-2,6 sacharidů na 5 oz (~150 ml) porce. Celkem 98-101 kalorií na porci šumivého vína s 12 % ABV.
Suché 17-32 g/l RS
(také známé jako Secco) 10-19 kalorií a 2,6-4,8 sacharidů na 5 oz (~150 ml) porce. Celkem 101-111 kalorií na porci šumivého vína o obsahu alkoholu 12 %.
Demi-Sec 32-50 g/l RS
19-30 kalorií a 4,8-7,5 sacharidů na 5 oz (~150 ml) porce. Celkem 111-121 kalorií na porci šumivého vína s 12 % ABV.
Doux 50+ g/L RS
Více než 30 kalorií a více než 7,5 sacharidů na 5 oz (~150 ml) porce. Více než 121 kalorií na jednu porci šumivého vína o obsahu alkoholu 12 %.
U brutu se můžete setkat s velkým prostorem v rozdílech sladkosti, zatímco extra brut a brut nature tento problém nemají nikdy. Pokud tedy chcete zůstat na "suché straně", zvolte extra brut nebo brut nature, pokud je k dispozici.
Odkud se bere sladkost šampaňského?
Termín "brut" jednoduše označuje stupeň sladkosti šumivého vína. Sladkost pochází z kroku při výrobě šampaňského, který se nazývá "liqueur d'expedition", kdy výrobci přidávají malé množství hroznového moštu (nebo cukru) před zazátkováním lahve. Protože je šumivé víno velmi kyselé, je účelem přidané sladkosti tuto kyselost zmírnit.
Představte si to jako přidání cukru do kávy, aby se "zakulatila" chuť.
A teď si můžete vybrat dle svého vkusu šampaňské zde:-)
Pokud by vám chyběl vhodný důvod pro otevření lahve šampaňského, doporučujeme zařadit do svého kalendáře čtvrtý pátek v říjnu, to je totiž MEZINÁRODNÍ DEN CHAMPAGNE. Slaví se od roku 2009 a jeho zakladatelem je Chris Oggenfus, kalifornský autor píšící o víně.
credits: winefolly