Chardonnay Barrique 2021, pozdní sběr Dvořáček LTM
Detailní popis produktu
Chardonnay ze silně redukované sklizně na vinici Kněžská ve vinařské obci Mikulčice. Víno kvasilo a zrálo 11 měsíců v barikových sudech s řízenou malolaktickou fermentací a použitím neutrálních kvasinek. Hned po nalití zaujme zlatožlutou barvou a výraznou vůní přezrálého ovoce.
Na nose i na patře ucítíte tóny meruněk, broskví, koření a jemný dotek dřeva, podtržený náznakem briošky. Víno má dobře strukturované kyseliny, středně dlouhý závěr, velmi dobrou perzistenci a potenciál k zrání.
Vychlazené na 8–11 °C se skvěle hodí k různým omáčkám, například k hovězímu na smetaně, sladkovodním rybám nebo třeba k lososovi s holandskou omáčkou.
Ocenění:
- Vinařské Litoměřice 2023 - Zlatá medaile
- Unie enologů ČR - 90,5 bodů
- LE MONDIAL DES VINS BLANCS 2023 Strasbourg - Stříbrná medaile
- IWC Danube Wine Challenge 2023 - Zlatá medaile
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína a mošty |
---|---|
Druh: | Tiché |
Odrůda: | Chardonnay |
Cukr: | Suché |
Země: | Česká republika |
Oblast: | Morava |
Podoblast: | Slovácká |
Barva: | Bílé |
Obsah alkoholu: | 13 |
Ročník: | 2021 |
Objem: | 0.75 |
Obec: | Mikulčice |
Vinice: | Kněžské |
Klasifikace: | Pozdní sběr |
Sdružení: | Velká Vína Velkých Vinic |
Ocenění: | IWC Danube Wine Challenge, Mondial des Vins, Unie enologů, Vinařské Litoměřice |
Uzávěr: | Korek |
Šarže: | 83/2021 |
Zbytkový cukr: | 0.0 |
Kyselina: | 5.2 |
Vinařství: | Dvořáček LTM |
Párování: | sýry, červená masa, hovězí, bílá masa, ryby, sladkovodní ryby, dubliner |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Za malým rodinným vinařstvím Dvořáček LTM stojí Lubomír Dvořáček a jeho děti, Tomáš a Magdaléna. Pan Dvořáček je členem Unie enologů ČR, sdružení Collegium Vinitorum a předseda spolku Velká Vína Velkých Vinic. Pěstování vinné révy se začal věnovat v roce 1986, profesionální produkci vysoce jakostních moravských vín pak v roce 2000.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
2 ha vinic
tisíc lahví ročně
2000 založeno
V posledních letech ve vinařství zmenšili pěstební plochu na 2 hektary v nejlepších polohách viničních tratí, zredukovali počet pěstebních odrůd na tři tradiční červené a pět bílých, nepoužívají herbicidy ani minerální hnojiva a snaží se o produkci co nejbližší přírodě.
Všechna vína nechávají alespoň částečně zrát i kvasit na kalech v barikových sudech, bez použití oxidu siřičitého, s cíleně provedenou malolaktickou fermentací a bez filtrace. Díky tomu zde vznikají skutečně jedinečná, osobitá a nenapodobitelná vína, zásadně s nízkým obsahem zbytkového cukru.