Chardonnay 2017 Hermes Vinařství Gala
Detailní popis produktu
Hermes je označení pro nejvyšší řadu bílých vín z vinařství Gala (podle vinice Hermesdorfen). Pro vína řady Hermes jsou vybírány hrozny z těch nejlepších poloh. Vína zrají na nových nebo starších dubových a akátových sudech a v průběhu zrání jsou 10 měsíců míchány na jemných kvasničních kalech. Po nalahvování víno zraje několik měsíců v lahvích.
Sur lie (čti sür ly)
Technologie zrání vína neboli zrání vína na jemných kalech. Víno je po určitou dobu ponecháno na kalech – na kvasnicích. Poté, co kvasinky promění cukr na alkohol, rozkládají se a klesají ke dnu. Víno se nejprve stáčí z hrubých kalů, jemné zůstávají a víno zraje dále na nich. Pokud jsou tyto kaly pravidelně promíchávány během zrání vína, vytváří se díky nim ve víně nové chutě a vůně, víno se stává aromatičtější, plnější, komplexnější. Charakteristické jsou tóny opečeného toustového chleba a lískových oříšků. Co zní jednoduše, samozřejmě tak jednoduché není. Pokud by se víno promíchávalo příliš často či naopak málo, hrozí procesy, které víno kompletně znehodnotí. Jsme tak přítomni jednomu z mnoha kroků, pro které se vinař rozhoduje, rozcestí, které povyšuje řemeslo na umění.
Tradiční je tato metoda především při výrobě muškátů v Burgundsku. Především při zrání v sudech typu barrique se tato metoda používá stále častěji pro bílá i červená vína.
Více informací jak o samotné odrůdě Chardonnay, tak i o vínech, která jsou s ní spojená a nabízíme vám je na Umění vína, naleznete ZDE.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína a mošty |
---|---|
Druh: | Tiché |
Odrůda: | Chardonnay |
Cukr: | Suché |
Země: | Česká republika |
Oblast: | Morava |
Podoblast: | Mikulovská |
Produktová řada: | Hermes |
Barva: | Bílé |
Obsah alkoholu: | 13.5 |
Ročník: | 2017 |
Objem: | 0.75 |
Obec: | Bavory |
Vinice: | Hermesdorfen |
Klasifikace: | Pozdní sběr |
Uzávěr: | Korek |
Rozměr v cm: | Nad 30/10 cm |
Šarže: | CHH317 |
Vinařství: | Gala |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Esence rodinného vinařství bytostně svázaného s pálavským regionem a s víny, která ho dalece přesahují a hrdě konkurují vínům z celé Evropy. „Půda je základ, přináší vitální keř, dokonalý hrozen a z něj pak kvalitní víno jako přírodní produkt“, říká Jaromír Gala. Zhmotněné umění vína, říkáme my.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
20 ha vinic
50 tisíc lahví ročně
2005 založeno
Jaromír Gala pochází z vinařské rodiny z Kobylí, svůj první keř ostříhal údajně už ve svých pěti letech nůžkami na drůbež a s vinohrady zůstal spjat až do dospělosti. Vystudoval střední vinařskou zemědělku, vinařství a vinohradnictví na lednické katedře Mendelovy univerzity a spolupracoval s Josefem Peřinou z vinařství Mikrosvín. S počátkem nového milénia se pak vrhnul do rozvoje vlastního vinařství.
Ve vinařství Gala zastávají názor, že čím chudší půdy, tím hodnotnější vína. A na svazích stolové hory u obcí Bavory a Perná jí mají požehnaně. Kombinace vápenitých jílů, hluboké černozemě a mělké, silně propustné rendziny vytváří pro zdejší vinice ideální podmínky, které jsou ještě podpořeny nízkou opěrnou konstrukcí. Na každém z 20 hektarů vinic se pěstuje až 9000 keřů a o každý jeden z nich pečují vinaři ručně. Ideální podmínky, náročná péče a ruční sklizeň hroznů dávají vzniknout vínům se skutečně jedinečným charakterem.