Pannobile 2018 Anita und Hans Nittnaus
Detailní popis produktu
60% Frankovka, 40% Zweigelt. Základem jsou ručně sklizené a selektované hrozny, spontánní kvašení ve dřevě, 20 měsíců
zrání na kvasnicích a 20 měsíců v 500l dřevěných sudech. Víno tmavě rubínové barvy. Ve vůni čisté a přímé, s expresivní aromatikou vyzrálého peckového a bobulového ovoce, sladkého koření, lehké kouřovosti a jemných animálních tónů. Patro je suché, plné a mohutné s dobrým a rozvíjejícím se ovocným tříslem, tóny sladkého koření, kouřovosti a tóny čerstvě mleté kávy a fialek. Víno nalévejte ideálně temperované na 17°C, při 18°C teploty pití tak máte k dispozici dokonalou sólo hvězdu. Nebo víno podávejte jako excelentní doplněk k tmavým masům - hovězí, zvěřina, jehněcí. Víno má samozřejmě velký potenciál k archivaci, 15 a více let. PANNOBILE. Vinařské sdružení Pannobile bylo založeno v roce 1994 sedmi vinaři z obce Gols a Nittnausovi patří k zakládajícím členům. Hlavním cílem bylo založit apelaci Burgenland s víny typickými pro tuto oblast. Název sdružení je koláží geografického názvu, neboť oblast je součástí Panonské nížiny (římský název provincie byl Pannonia), a Nobelovy ceny, neboť primárním cílem po založení bylo ukázat, že vinaři z oblasti okolo Neziderského (Neusiedler See) jezera jsou schopni produkovat kvalitní vína srovnatelná s těmi francouzskými. Každé vinařství spolku Pannobile vyrábí každoročně samostatně a z vlastních hroznů maximálně jedno červené a jedno bílé cuvée vína Pannobile. Každý vinař používá pouze hrozny s vysokou fyziologickou zralostí a ze 100% autochtonních odrůd révy vinné, dbá na extrémní snížení výnosu.
Preferovanými odrůdami bílých vín jsou Rulandské bílé a Chardonnay , doplněné Rulandským šedým a Neuburským, u červených vín jsou to primárně Zweigelt, dále pak Frankovka a Svatovavřinecké . O tom, zda může být víno uvedeno na trh pod značkou Pannobile, se rozhoduje degustací v rámci spolku. Musí odrážet použité odrůdy, půdu a zvláštní mikroklima vinic poblíž Golsu, vykazovat jedinečný rukopis vinaře a odpovídat stylu Pannobile.
Spolupráce spočívá především v intenzivní výměně nápadů, názorů a zkušeností na setkáních Pannobile, která se konají minimálně jednou měsíčně, a dále v pravidelných degustacích a studijních cestách. Skupinu vede každé tři měsíce jiný člen Pannobile. Spolek je velmi vážený nejen mezi odborníky, ale stal se inspirací pro podobné spolkové aktivity nejen v Rakousku, ale i v zahraničí.
Ocenění:
- Prague Wine Trophy - Prague Regional Champion - 92 bodů
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína a mošty |
---|---|
Druh: | Tiché |
Odrůda: | Frankovka, Zweigeltrebe |
Cukr: | Suché |
Země: | Rakousko |
Oblast: | Burgenland |
Podoblast: | Neusiedlersee |
Produktová řada: | Pannobile |
Barva: | Červené |
Obsah alkoholu: | 13.5 |
Ročník: | 2018 |
Objem: | 0.75 |
Sdružení: | Pannobile |
Ocenění: | Prague Wine Trophy |
Uzávěr: | Korek |
Rozměr v cm: | Do 30/10 cm |
Zbytkový cukr: | 1.9 |
Kyselina: | 5.8 |
Vinařství: | Anita und Hans Nittnaus |
Párování: | asijská kuchyně, sýry, polotvrdé sýry, kozí sýry, tvrdé sýry, červená masa, zvěřina, jehněčí, hovězí, rakouská kuchyně, tafelspitz, peking duck, bûcheron, gouda, gouda Holland, Leerdamer |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Tradiční rodinné vinařství z Golsu ve vinařské oblasti Neusiedlersee v Burgenlandu, s první písemnou zmínkou datovanou až do roku 1684. Současné vinařství bylo založeno v roce 1927. Aktuálně jedno z nejvlivnějších a nejprogresivnějších vinařství v Rakousku, konzumenty i odbornou veřejností ctěný producent špičkových červených vín.
Vinařská oblast: Burgenland
Vinařská podoblast: Neusiedlersee
22 ha vinic
250 tisíc lahví ročně
1684 založeno
Vína založená na terroir se již od roku 2007 vyrábějí v čistě biodynamickém režimu. Majitel a vinař v jedné osobě Hans Nittnaus je skutečným rakouským pionýrem a průkopníkem biodynamického vinařství. Svým jedinečným vinařským přístupem, produkční filozofií a důrazem na detail a maximální čistotu a autentičnost vína inspiroval řadu dalších vinařů a v podstatě celou novou vinařskou generaci. Všechna svá vína vyrábí bez použití jakýchkoliv chemických vstupů, a to jak ve vinici, tak při samotné výrobě vína. Je mimo jiné zakladatelem prestižního uskupení PANNOBILE a vášnivým hudebním skladatelem a pianistou.
Nejznámější je řada červených vín, která zahrnuje prémiová cuvée Comondor, Pannobile a také Frankovku/ Blaufränkisch. Cuvée Comondor, s nímž se Nittnausovi podařilo počátkem 90. let 20. století dostat mezi burgenlandskou vinařskou elitu, je známé svou hloubkou a strukturou. Pannobile cuvée je vyrobené z autochtonních odrůd Zweigelt a Blaufränkisch, které může mít v jednotlivých ročnících zcela odlišný poměr obou odrůd. Z Leithabergu, kde má Nittnaus vinice s vápencovou a břidlicovou půdou, pochází několik prvotřídních vín odrůd Blaufränkisch a Chardonnay. Při vší rozmanitosti mají tato vína z různých lokalit několik společných rysů: mírný obsah alkoholu, živost, puristickou komplexnost a podmanivost, která si vás získá a nepustí. Zkušenosti ukázaly, že prémiová vína Nittnaus mají obrovský archivační potenciál, např. cuvée Comondor je vhodné k archivaci na 25 a více let.
Jsme rádi, že můžeme dovážet tato špičková vína do České republiky. Zažít autentická vína v nejvyšší kvalitě je radost a zážitek i pro zkušené znalce.