Sekt Chardonnay, Rulandské bílé, Rulandské modré sec Lobkowicz Roudnice
Detailní popis produktu
Ocenění:
- Král Vín 2022 - 85,2 bodů
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína a mošty |
---|---|
Druh: | Šumivé |
Odrůda: | Chardonnay, Rulandské bílé, Rulandské šedé |
Cukr: | Sec |
Země: | Česká republika |
Oblast: | Čechy |
Podoblast: | Litoměřická |
Barva: | Bílé |
Obsah alkoholu: | 12 |
Objem: | 0.75 |
Klasifikace: | Jakostní |
Sdružení: | Cech českých vinařů |
Ocenění: | Král vín |
Uzávěr: | Korek |
Šarže: | CHRR19 |
Zbytkový cukr: | 18.7 |
Technologie: | Champenoise |
Vinařství: | Lobkowicz Roudnice |
Párování: | sýry, polotvrdé sýry, sýry s bílou plísní, tête de Moine, mond d'Or |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství šlechtického roku Lobkowiczů s nepřerušenou tradicí od roku 1603. Víno se vyrábí v původně románských sklepích roudnického zámku tradičními postupy s vysokým podílem ruční práce. Zdejší Svatovavřinecké bylo podáváno královně Alžbětě II. při státnické večeři s Václavem Havlem v roce 1996.
Vinařská oblast: Čechy
Vinařská podoblast: Litoměřická
67 ha vinic
200 tisíc lahví ročně
1603 založeno
Zachování tradičních postupů výroby a autentičnosti vína. Tak zní poslání rodinného vinařství Lobkowicz, v jehož rukách se štafeta výroby vína předává už od roku 1603. Technologie se vyvíjí, tradiční postupy ale zůstávají stále stejné, díky čemuž můžete v každém doušku vína rozpoznat kořeny věhlasných královských dob, z nichž receptury pochází.
Ve vínech z Roudnice se odráží charakter nejsevernější české vinařské podoblasti. Réva se pěstuje na vinicích v meandru řeky Labe. Nejznámější z nich je viniční trať Sovice, kterou zmiňují stále ještě dochované středověké hospodářské záznamy.
V bílých vínech pocítíte lehkou, svěží a čistou aromatiku ovoce a květů a díky malému množství zbytkového cukru je chuť příjemně zaobalená. Tradičně ceněná červená vína se připravují metodou neřízeného kvašení v otevřených kádích a následně zrají v dubových sudech. Díky tomu mají nízkou hladinu kyselin a drží si svůj specifický odrůdový charakter.