Dolcetto d’Alba 2016, DOC Serafino Rivella
Detailní popis produktu
Dolcetto d’Alba z vinařství malého producenta Serafino Rivella v italské oblasti Piemont. Přestože vinařství nemá certifikaci, víno zde pěstují a zpracovávají organickou metodou a o vše se osobně starají majitelé Teobaldo a Maria.
Před lahvováním víno zrálo 6–8 měsíců v nerezových tancích a poté na láhvi. Na nose ucítíte ovocnou vůni červených bobulí a třešní. Na patře je víno středně plné, suché, s živou kyselinkou a tóny ostružin, švestek a stopou mandlí.
Toto lahodné a přístupné Dolcetto d’Alba si vychutnáte jen tak, ale také spolu s mnoha pokrmy. Ladí například vedle pizzy, těstovin a grilovaného masa. Podávejte vychlazené na 13–14 °C.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína a mošty |
---|---|
Druh: | Tiché |
Odrůda: | Dolcetto |
Cukr: | Suché |
Země: | Itálie |
Oblast: | Piemonte |
Barva: | Červené |
Obsah alkoholu: | 13.5 |
Ročník: | 2016 |
Objem: | 0.75 |
Uzávěr: | Korek |
Vinařství: | Serafino Rivella |
Apelační systém: | DOC |
Párování: | italská kuchyně, těstoviny, ragù alla Bolognese |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Serafino Rivella je malý producent Barbaresco v regionu Piemont na severozápadě Itálie. Víno je v rodině majitele Teobalda Rivelly už po generace – jeho otec i děd prodávali ve velkém víno v demižonech. Když Teobaldo zdědil vinici, začal jej v roce 1967 lahvovat a pokračuje dodnes.
Vinařská oblast: Severozápadní Itálie
Vinařská podoblast: Piemont
2 ha vinic
12 tisíc lahví ročně
1963 založeno
Teobaldo je zastánce přírodního vinařství, a přestože nemá certifikaci, dodržuje pouze organickou metodu výroby a vinifikace. Nepoužívá pesticidy, hnojiva ani syntetické látky.
O vše ve vinařství se Teobaldo stará sám se svou ženou Mariou a produkují pouze dvě vína – Barbaresco Montestefano a Dolcetto d ‘Alba. Na pouhých 2 hektarech vyrábí kolem 12 000 lahví ročně, z toho 8 000 lahví Barbaresco a 4 000 Dolcetto. Vzhledem k lásce k řemeslu a malé produkci se zde vše dělá ručně s pomocí tradičních strojů, včetně stáčení, etiketování a uzavírání vín.
Vinice Montestefano Cru dává vína s lehkou, ale výraznou chutí. Na rozdíl od jiných producentů zde Barbaresco vinifikují spíše jako Barolo. Už jen proto jsou naprosto jedinečná a Teobaldo se se svým vínem stal v okolí legendou.