Arianna Occhipinti
Sicilské vinařství Arianni Occhipinti je více než jen producent špičkových přírodních vín. Je nositelem myšlenky, že víno je třeba respektovat tak, jako by to byl člověk. Člověk, který si s sebou přináší svou historii, myšlenky, nálady, charakter.
Vinařská oblast: Itálie
Vinařská podoblast: Sicílie
10 ha vinic
120 tisíc lahví ročně
2009 založeno
Jako červená nit zde ve Fossa di Lupo vede místní silnice SP68. Kdysi to byla úzká kamenná cesta – nejstarší doložená vinařská cesta. Okolo téhle cesty se rozbíhá příběh Arianny Occhipinti a jejich vín. Ještě než ochutnáte, poznáte to z názvu některých z nich.
Jihovýchod Sicílie, hory Monte Iblei - vytvářejí v blízkosti města Vittoria specifické mikroklima. Svahy nízko nad mořem, slunce, horký vítr, vápencové podloží. Autochtonní odrůdy jsou zde pro vinaře velkým darem, protože větry od Sahary přinášejí teploty šplhající se až k 50 °C, a tak je nutné se spolehnout na odrůdy, které tyto extrémy zvládají.
Nacházíme se zde na území jediného definovaného sicilského DOCG. Pěstované odrůdy jsou Frappato a Nero d´Avola. Zajímavostí je, že stejně jako víno, je z této oblasti velmi ceněný i olivový olej - i on zde má své „grand cru“.
Nero d´Avola je nejpěstovanější odrůdou na Sicílii a ve vínech Arianni Occhipinti naleznete jeho elegantní a současnou interpretaci. Bez přehánění je Arianna světově proslulá svým pojetím druhé pěstované odrůdy – Frappato. Od roku 2016 vytváří z této odrůdy vína pro různá oddělená mikroterroir. Tato jemná delikátní odrůda jí umožňuje zaměřit se na jednotlivá terroir a nabídnout vám tak srovnání vín, která přináší jemné nuance jednotlivých vinic a jejich charakterů. Je to spojení umění a citlivosti vinaře, a zároveň odrůdy, která si nebere všechnu slávu pro sebe, netlačí se do popředí, ale umožňuje nést zprávu o tom, kde a za jakých podmínek se její víno zrodilo.
„Půdu nedědíme po našich předcích, ale půjčujeme si ji od našich dětí“, tento citát nejlépe charakterizuje přístup Arianny Occhipinti. Sama ho charakterizuje jako rozhovor – respektující a autentický. Uctivý vztah k zemi, jehož opravdovost je prověřována každodenním kontaktem. Poznání, které se rodí z tvrdé práce. Zkušenosti, které jsou každý rok nové a přece přinášejí opakující se vzorce. Dobré hrozny, ze kterých se vyrábí dobré víno. I zde jsme za hranicí bio produkce. Ruční práce na vinici, nulové použití chemických a syntetických hnojiv, divoké rostliny mezi řádky, zelené hnojení, biodiverzita, ruční sklizeň. To vše se skrývá za výjimečnými víny tohoto vinařství.
To vše se skrývá za výjimečnými víny tohoto vinařství. Tento přístup přinesl také vinařství Occhipinti Zelený emblém Roberta Parkera, výroční ocenění, které označuje vinařství, jež jsou lídry a v mnoha případech průkopníky udržitelnosti.
Page 1 of 1 - 8 items total