Stanislav Charvát

charvat

Malé vinařství z Klobouk, s vlastními 2 ha vinic ve stáří 45 – 65 let. Minimální zásahy, spontánní kvašení, bez filtrace – na trh se tak ročně dostane maximálně 8 tisíc lahví těchto autentických vín. CH. Charvát. Stanislav Charvát.

Vinařská oblast: Morava

Vinařská podoblast: Velkopavlovická

2 ha vinic

8 tisíc lahví ročně

80. léta založeno

V kopcovité oblasti západního výběžku Ždánického lesa v obci Klobouky se na jihozápadních svazích “U Větřáku” a “Pod Plunary” rozprostírají dva hektary více než padesátiletých vinic. Nachází se v nadmořské výšce 270 – 300 metrů, což zdejším vínům dodává vyšší obsah kyselin, a tím i větší potenciál k delšímu ležení na lahvi.

A právě toho využívá Stanislav Charvát ve svém malém rodinném vinařství. Když mluví o pravdivosti a přirozenosti svých vín, znamená to, že plně respektují charakter zdejšího terroir a do procesu zrání vinař prakticky nezasahuje.

Při obdělávání vinic klade velký důraz na ekologii a používá pouze přípravky, které jsou šetrné k přírodě. Hrozny sklízí ručně do malých přepravních boxů. Vína kvasí spontánně, bez přidaných  kvasinek a jsou tvořena bez jakýchkoliv aditiv pouze s minimálním obsahem síry. Fermentace a následné ležení probíhá v dubových nebo akátových sudech a u části bílých vín v nerezových tancích. Vína nejsou čiřena a pouze malá část je v některých ročnících před lahvováním hrubě filtrována.

Obecně v nabídce vinařství Charvát najdete vína suchá, minimálně sířená a bez zbytkových cukrů. Pokud hledáte čisté, bezzásahové víno, a zároveň nechcete zkoušet divoké experimenty, našli jste svého vinaře. Bez velkých slov a velkých gest, ze starých keřů dokáže Staňa Charvát vyrobit víno, které je moderní a tradiční zároveň. Umění vína v praxi.

Více o vinaři najdete na našem blogu.

1 items total

Page 1 of 1 - 1 items total

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.