Oldřich Drápal
Malé rodinné vinařství, které zpracovává hrozny od vybraných dodavatelů hroznů z okolních vinic mikulovské vinařské podoblasti. Specializuje se na výrobu slámových vín z bílých i modrých hroznů. Řadí se mezi největší producenty slámových vín u nás. Vinařství sídlí ve staré sýpce, na jejíž půdě se suší hrozny na slámě.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
0,5 ha vinic
20 tisíc lahví ročně
1975 založeno
Počátky vinařství sahají do roku 1975, kdy jeho zakladatel Oldřich Drápal začal pěstovat víno, v té době ještě víceméně na zahrádkářské úrovni. Od roku 2003 se tady ale už začínají vyrábět slámová vína ve větším měřítku a z větší pestrosti odrůd. Kategorie slámových vín byla v té době u nás nová. Oldřicha Drápala lákaly nové možnosti výroby vína a stále chtěl objevovat cesty ke zlepšení kvality slámových vín.
Ve vinařství Drápal jsou zpracovávány hrozny od stálých dodavatelů. Hrozny se sbírají ručně. Cukernatost při sběru se pohybuje v rozmezí 20° až 24° ČNM. Po sklizni hrozny leží 4 až 5 měsíců na rákosových roštech. V poslední době tu používají i jiný způsob - zavěšení. Po čas ležení se hrozny pečlivě kontrolují a nahnilé bobulky jsou odstraňovány. Při následném lisovaní se u takto ošetřených hroznů pohybuje cukernatost v rozmezí 40 až 50° ČNM. Výlisnost u Slámových vín je 15 až 20 litrů ze 100 kg. Hroznů. (Pro srovnání - u klasických hroznů je to cca 65 litrů ze 100 kg.) Vína těchto parametrů jsou stabilní a mají předpoklad pro dlouhé uskladnění ve sklepě. Drápalova slámová vína jsou lahvována po dvou letech od výroby do lahví
Velmi prestižním oceněním je vítězství v kolébce sladkých vín Kanadě v roce 2018. Cuvée z odrůd Pálava + Ryzlink vlašský s názvem Bobulky od Kapličky zde bylo hodnoceno jako jedno z nejlepších sladkých vín na světě. Oldřich Drápal byl kromě toho také uveden do Síně slávy českého a moravského vinařství v roce 2020.