Zdeněk Peřina
Víno se vyrábí už ve vinici. Tak zní heslo tohoto malého mikulovského vinařství. Na necelých 9 hektarech vinic obepínajících pálavské svahy tu každoročně dozrávají převážně odrůdy Ryzlinku vlašského, ale i dalších bílých vín typických pro tento region.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
8,5 ha vinic
50 tisíc lahví ročně
2005 založeno
V nádherném prostředí pálavských vrchů na Mikulovsku hospodaří vinařství Peřina. Zdejší vína jsou převážné bílá, suchá a v pozdním sběru. V posledních letech se ale nabídka rozšířila i o klarety, růžová vína, a speciality jako výběry z hroznů, bobulí či cibéb a v některých ročnících i ledová vína.
Jelikož vinařství Peřina razí názor, že dobré víno vzniká už na vinici, své vinohrady taky s náležitou péčí udržuje. Chemické preparáty postupně nahrazuje organickými alternativami a každý keřík důkladně prořezává, aby mohly dozrávat hrozny pro vskutku špičková vína.
Doménou vinařství Peřina je Ryzlink vlašský, který roste hned na několika viničních tratích a pokaždé tak můžete ochutnat víno s trochu jiným charakterem. V závěsu za ním se ale vinařství pyšní také skvělými víny z odrůd Chardonnay, Kerner, Pálava, Veltínské zelené, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský a Sauvignon. Z klaretů můžete ochutnat Rulandské modré či Zweigeltrebe a z růžových vín věhlasné Svatovavřinecké rosé. Specialitou je také Cuvée Cream z pečlivě vybrané směsi různých odrůd.