Chardonnay Barrique 2021, pozdní sběr Dvořáček LTM
Product detailed description
Chardonnay ze silně redukované sklizně na vinici Kněžská ve vinařské obci Mikulčice. Víno kvasilo a zrálo 11 měsíců v barikových sudech s řízenou malolaktickou fermentací a použitím neutrálních kvasinek. Hned po nalití zaujme zlatožlutou barvou a výraznou vůní přezrálého ovoce.
Na nose i na patře ucítíte tóny meruněk, broskví, koření a jemný dotek dřeva, podtržený náznakem briošky. Víno má dobře strukturované kyseliny, středně dlouhý závěr, velmi dobrou perzistenci a potenciál k zrání.
Vychlazené na 8–11 °C se skvěle hodí k různým omáčkám, například k hovězímu na smetaně, sladkovodním rybám nebo třeba k lososovi s holandskou omáčkou.
Ocenění:
- Vinařské Litoměřice 2023 - Zlatá medaile
- Unie enologů ČR - 90,5 bodů
- LE MONDIAL DES VINS BLANCS 2023 Strasbourg - Stříbrná medaile
- IWC Danube Wine Challenge 2023 - Zlatá medaile
Additional parameters
Category: | Wines |
---|---|
Type: | Still |
Variety: | Chardonnay |
Sugar: | Dry |
Country: | Czech republic |
Region: | Moravia |
Subregion: | Slovácká |
Color: | White |
Alcohol: | 13 |
Vintage: | 2021 |
Size: | 0.75 |
Village: | Mikulčice |
Wineyard: | Kněžské |
Classification: | Late-harvested wine |
Group: | Velká Vína Velkých Vinic |
Awards: | IWC Danube Wine Challenge, Mondial des Vins, Unie enologů, Vinařské Litoměřice |
Cap: | Cork |
Batch: | 83/2021 |
Remaining Sugar: | 0.0 |
Acids: | 5.2 |
Winery: | Dvořáček LTM |
Food Pairing: | sýry, červená masa, hovězí, bílá masa, ryby, sladkovodní ryby, dubliner |
Be the first who will post an article to this item!
Only registered users may submit ratings. Please log in or sign up.
Be the first who will post an article to this item!
Za malým rodinným vinařstvím Dvořáček LTM stojí Lubomír Dvořáček a jeho děti, Tomáš a Magdaléna. Pan Dvořáček je členem Unie enologů ČR, sdružení Collegium Vinitorum a předseda spolku Velká Vína Velkých Vinic. Pěstování vinné révy se začal věnovat v roce 1986, profesionální produkci vysoce jakostních moravských vín pak v roce 2000.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
2 ha vinic
tisíc lahví ročně
2000 založeno
V posledních letech ve vinařství zmenšili pěstební plochu na 2 hektary v nejlepších polohách viničních tratí, zredukovali počet pěstebních odrůd na tři tradiční červené a pět bílých, nepoužívají herbicidy ani minerální hnojiva a snaží se o produkci co nejbližší přírodě.
Všechna vína nechávají alespoň částečně zrát i kvasit na kalech v barikových sudech, bez použití oxidu siřičitého, s cíleně provedenou malolaktickou fermentací a bez filtrace. Díky tomu zde vznikají skutečně jedinečná, osobitá a nenapodobitelná vína, zásadně s nízkým obsahem zbytkového cukru.