Chianti Colli Senesi Il Garrulo 2016, DOCG Montenidoli
Product detailed description
Klasické Chianti z podoblasti Coli Senesi, největší a nejdůležitější podoblasti, na severu sousedící s Chianti Classico a táhnoucí se až k obcím Montalcino a Montepulciano. Vína odsud jsou zpravidla snadno pitelná a aromatická.
Toto Chianti z organicky pěstovaných hroznů je přesně takové. Typicky rubínově červené, s květinovou vůní, chutí červeného ovoce, koření, květinovými tóny a dlouhým závěrem.
Nejlépe si ho vychutnáte s typickými středomořskými rajčatovými pokrmy, jako jsou těstoviny s rajčatovým základem. Rozhodně ale neurazí ani ke grilovanému červenému masu nebo jen tak na chuť.
Additional parameters
Category: | Wines |
---|---|
Type: | Still |
Variety: | Canaiolo, Malvasia Bianca, Sangiovese, Trebbiano |
Sugar: | Dry |
Country: | Italia |
Region: | Toscana |
Color: | Red |
Alcohol: | 13.5 |
Vintage: | 2016 |
Size: | 0.75 |
Cap: | Cork |
Winery: | Montenidoli |
Appellation: | DOCG |
Food Pairing: | italská kuchyně, těstoviny, pizza, uzeniny, šunka, saláty, sýry, polotvrdé sýry, sýry s modrou plísní, červená masa, zvěřina, divočák, zeleninové polévky, předkrmy, hovězí carpaccio, ragù alla Bolognese, minestrone, amatriciana, lardo di Colonnata, prosciutto di Parma, asiago, gorgonzola, tabbouleh, agnolotti, capricciosa, oaxaca, grana padano, pappardelle al cinghiale |
Be the first who will post an article to this item!
Only registered users may submit ratings. Please log in or sign up.
Be the first who will post an article to this item!
Rozlehlý statek o rozloze zhruba 200 hektarů na hoře Montenidoli se nachází nad městečkem San Gimignano v Toskánsku. Celých 24 hektarů pokrývá vinice, o kterou se stará již přes 50 let Elisabetta Fagiuoli.
Vinařská oblast: Střední Itálie
Vinařská podoblast: Toskánsko
24 ha vinic
3 tisíc lahví ročně
1971 založeno
Elisabetta se v roce 1965 zamilovala do panství Montenidoli, koupila jej a zanedbaným vinicím i olivovému háji postupně navrátila původní krásu a vitalitu. V roce 1971 vyrobila své první komerční červené víno a až do roku 1984 nevyráběla žádné bílé. Později ale zjistila, že půda má pro bílé hrozny skvělý potenciál a pod jejíma rukama začala vznikat také bílá vína vysoké kvality.
Ve vinařství Montenidoli se vína pěstují zásadně přírodně a ekologicky. Nikdy se zde nepoužívaly pesticidy a díky vzdálenosti nehrozí ani znečištění ze sousedních vinic. Svá bílá vína Elisabetta popisuje jako bílá s tělem červených. Částečně je to také proto, že fermentují vždy alespoň v částečném kontaktu se slupkou.