Chianti Pacina 2013 Pacina
Product detailed description
Vinařství Pacina si bez jejich klasického Chianti ani neumíme představit. Obsahuje 95 % Sangiovese a pouze 5 % odrůd Canaiolo a Ciligiolo. Výsledné víno dokonale charakterizuje tuto specifickou část Chianti.
Ke spontánní fermentaci a dlouhé maceraci dochází v betonových nádržích. Po první zimě je víno přesunuto do dubových sudů na 18-24 měsíců a poté minimálně na dva roky do láhve, než jde na trh.
Víno je nefiltrované a jen s minimem přidaných siřičitanů. Má klasickou chuť, zemité tóny, středně vysokou kyselinku a příjemný poměr tříslovin.
Additional parameters
Category: | Wines |
---|---|
Type: | Still |
Variety: | Canaiolo, Ciliegiolo, Sangiovese |
Sugar: | Dry |
Country: | Italia |
Region: | Toscana |
Color: | Red |
Alcohol: | 13.5 |
Vintage: | 2013 |
Size: | 0.75 |
Cap: | Cork |
Technology: | Unfiltered |
Winery: | Pacina |
Food Pairing: | italská kuchyně, těstoviny, pizza, saláty, sýry, polotvrdé sýry, sýry s modrou plísní, červená masa, zvěřina, divočák, zeleninové polévky, předkrmy, hovězí carpaccio, ragù alla Bolognese, minestrone, amatriciana, lardo di Colonnata, gorgonzola, tabbouleh, agnolotti, capricciosa, oaxaca, grana padano, pappardelle al cinghiale |
Be the first who will post an article to this item!
Only registered users may submit ratings. Please log in or sign up.
Be the first who will post an article to this item!
Pācina není jen vinařství, ale také starobylý klášter z 10. století, olivový háj, pole a lesy. Rodinná farma se rozléhá na 65 hektarech, z čehož vinicím je věnováno asi 11 hektarů. Na zbytku pěstují olej, obiloviny a luštěniny, vše ekologicky.
Vinařská oblast: Střední Itálie
Vinařská podoblast: Toskánsko
11 ha vinic
tisíc lahví ročně
1970 založeno
Každá z pěstovaných odrůd vinné révy patří mezi původní v oblasti – Sangiovese, Canaiolo, Ciliegiolo, Trebbiano a Chianti Malvasia. Většina révy je stará 5 až 50 let, některé rostliny jsou ale i starší. Farma je již přes 20 let certifikovaným ekologickým producentem – nepoužívají chemické ani umělé přípravky a vsází na tradiční systém střídání pěstebních ploch. Hlavním cílem je dosáhnout rovnováhy mezi přirozenými vlastnostmi rostlin a požadavky na produkci, a hlavně udržení biodiverzity a zachování jedinečné přírody oblasti.
Nikdo přesně neví, jak dlouho se zde vína vyrábí, novodobá historie se ale odvíjí od 60. let minulého století. Rodina vína od začátku vyráběla s důrazem na ekologickou filozofii, od 80. let pak s naprostým minimem zásahů. V roce 1987 vzniklo první víno, certifikované Chianti Colli Senesi, zcela přirozeným postupem, bez přídavku oxidu siřičitého. Od roku 1992 pak začali aplikovat spontánní přírodní procesy kvašení a zrání na všechny odrůdy.
Moderní vína Pācina jsou dokonalou ukázkou toho, co si představit pod názvem „naturální vína“. Zkušenosti čtyř generací je naučili, že vinařství lze, stejně jako práci na poli, provádět v souladu s přírodou. Díky minimalizaci zásahů vznikají vína, která ukazují charakteristické vlastnosti hroznů, území i konkrétního ročníku.