Cuvée Pospolu IV. 2023 Sonberk
Product detailed description
No product's description available
Additional parameters
Category: | Wines |
---|---|
Type: | Still |
Variety: | Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon Blanc |
Sugar: | Semidry |
Country: | Czech republic |
Region: | Moravia |
Subregion: | Mikulovská |
Product line: | Stříbrný Sonberk |
Color: | White |
Alcohol: | 12.5 |
Vintage: | 2023 |
Size: | 0.75 |
Village: | Popice |
Wineyard: | Sonberk |
Classification: | Late-harvested wine |
Group: | Ekovín, Vinaři Hustopečska |
Cap: | Cork, Screw Cap |
Dimensions: | Do 30/10 cm |
Batch: | 0223 |
Remaining Sugar: | 7.5 |
Acids: | 6.8 |
Winery: | Sonberk |
Be the first who will post an article to this item!
Only registered users may submit ratings. Please log in or sign up.
Be the first who will post an article to this item!
Vinařství Sonberk nabízí moderní a nadčasová vína z vinic, které byly vyhlášenými již ve 13. století. 50 – 150 tisíc láhví ročně – velký rozptyl je daný tím, že na Sonberku pracují každoročně jen s těmi nejkvalitnějšími hrozny. Mandloně, meruňky, levandule u vinic a třeba i vlastní včely vás přesvědčí, že udržitelné hospodaření zde nejsou jen prázdná slova.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
40 ha vinic
150 tisíc lahví ročně
2003 založeno
Ve většině vinařství se sestupuje dolů do sklepa. Ve vinařství Sonberk naopak stoupáte. Vzhůru, až za sluncem. Vinný sklep se totiž nachází na slunečném kopci v malebné, historicky osvědčené krajině, jejíž vinařská tradice sahá až do dávného středověku. Přímo na svazích kolem dnešního Sonberku se totiž vinohrady pnuly už ve 13. století. A ve století 18. byly zdejší vinice zařazeny mezi pět nejkvalitnějších na celé Moravě.
A právě toho se rozhodli využít dnešní majitelé vinařství Sonberk. Na slunečných svazích se rozhodli pěstovat révu vinnou v souladu s přírodou a podle starobylých postupů. Jednotlivé řádky vinohradu jsou proložené lučními pásy a levandulí, což pomáhá zadržovat vodu v krajině a přilákat hmyzí obyvatele. Hrozny se sklízí výhradně ručně a každoročně se promění v 50 až 150 tisíc lahví vína. Velký rozptyl je daný tím, že se pracuje vždy jen s těmi nejlepšími bobulemi.
Mezi nejvíce oceňované odrůdy patří sonberský Riesling, Pálava a Merlot. Milovníci vína ale nadšeně sahají i po zdejším Tramínu, Muškátu moravském, Sauvignonu, Rulandském šedém či Chardonnay, které by nemělo chybět ani ve vaší vinotéce.