Dona Noir 2013, DOC Hartmann Dona
Product detailed description
DONÀ NOIR je vyroben ze 100% hroznů Pinot noir, z vinice v Ronco di Cornaiano v nadmořské výšce 500 m. Zde, na východně orientovaném svahu, slunečném a dobře větraném, s půdou ledovcového původu, Pinot noir velmi dobře prosperuje.
Šetrné a pečlivé zpracování hroznů ve sklepě umožňuje dosáhnout vysoké kvality a sofistikovanosti. Spontánní kvašení v dubových kádích po dobu 3-4 týdnů zcela přirozeným a neinvazivním způsobem, zrání v dřevěných sudech po dobu 23 měsíců a v lahvi další 2 roky poskytují čas potřebný k plnému vyjádření silné osobnosti tohoto vína.
DONÀ NOIR představuje víno s koncentrovaným a hlubokým ovocným aroma, robustní a spíše kořenitou chutí.
Klasifikace – Alto Adige DOC
Stejně jako všechna ostatní vína tohoto vinařství jsou práce ve vinici i ve vinařství prováděny dle zásad biodynamického hospodářství.
Additional parameters
Category: | Wines |
---|---|
Type: | Still |
Variety: | Rulandské modré |
Sugar: | Dry |
Country: | Italia |
Region: | Alto Adige |
Color: | Red |
Alcohol: | 13.5 |
Vintage: | 2013 |
Size: | 0.75 |
Cap: | Cork |
Winery: | Hartmann Dona |
Appellation: | DOC |
Food Pairing: | italská kuchyně |
Be the first who will post an article to this item!
Only registered users may submit ratings. Please log in or sign up.
Be the first who will post an article to this item!
Vinařství z Jižního Tyrolska (Alto Adige), vinařství jednoho muže – Hartmanna Dona. Jeho vinařské zkušenosti, které vyhledávají vinaři v Itálii i zahraničí a osobitá filozofie, dávají vzniknout vínům, která obdivují milovníci bezzásahových, přírodních vín po celém světě.
Vinařská oblast: Itálie
Vinařská podoblast: Alto Adige – Jižní Tyrolsko
3,6 ha vinic
35 tisíc lahví ročně
2000 založeno
„Celý proces pěstování a výroby vína je založen na mých vlastních představách, jak vytvořit vynikající vína. To ze mě dělá nonkonformistu. Ale také muže, který miluje vína, která vyrábí, a chce je nabídnout těm, kteří je dokáží ocenit.“ Hartmann Dona
Hartmann Dona je absolventem univerzity v Geisenheimu, v letech 1994-2002 působil jako enolog v Cantina di Terlano. Od roku 2000, po převzetí rodinné vinice v Girlanu (Bolzano), začíná s výrobou vlastního vína, a zároveň zůstává konzultantem mnoha dalších vinařství v Itálii i v zahraničí. V současné době si pronajímá několik unikátních pozemků v Meranu s 40-50 let starými vinicemi (Schiava, Pinot noir, Lagrein, Pinot blanc, Chardonnay, Sauvignon blanc a Gewürztraminer), které obdělává s ohledem na přírodu, životní prostředí, ekosystém a biodiverzitu. Jeho vína se od konvenční produkce liší nejen jedinečným stylem, ale také neintervenčním přístupem k procesu vinifikace, ve kterém je - podle jeho názoru - nejdůležitější čas. Vína Hartmann Dona mají velký potenciál zrání, i když nejsou rychle dostupná (Dona Noir, Rouge a Blanc obvykle po 4 letech).
Ročně vyrobí kolem 35 000 lahví vína v biodynamickém režimu.