foie gras
Tento lehce dekadentní pokrm, který se francouzsky dá přeložit doslova jako „ztučnělá játra", se vyrábí pomocí někdy kontroverzního procesu krmení známého jako gavage, při němž se kachnám a husám (především hybridním samcům kachen Mulard) podává kukuřice prostřednictvím krmné trubice. Játra takto krmených ptáků jsou oproti běžným zvětšená a plná máslového, mírně sladkého tuku. Foie gras se připravuje rozpouštěním jater ve vlastní šťávě s přídavkem soli, čímž vzniká vláčný „produkt". Obvykle se podává chlazené a v kopečcích nebo plátcích, konzistencí se podobá zmrzlině. Foie gras se snadno roztírá a má opravdu bohatou chuť. Má krémově růžovou barvu a jediné, co potřebujete k tomu, abyste si jeho chuť vychutnali naplno (mimo dobrého vína), je krajíc chleba nebo křupavá bageta, pokud si ho chcete vychutnat v oblíbeném francouzském stylu, podávejte na salátu. Vyzkoušejte také vychlazené na kousku toastu s několika čerstvými fíky. Foie gras se vyrábí především ve francouzských regionech Alsasko a Périgord. Nevíte-li s jakými víny párovat foie gras - nevadí, připravili jsme je pro vás...