Hibernal 2022, pozdní sběr
Product detailed description
No product's description available
Additional parameters
Category: | Wines |
---|---|
Type: | Still |
Variety: | Hibernal |
Sugar: | Semidry |
Country: | Czech republic |
Region: | Moravia |
Subregion: | Znojemská |
Color: | White |
Alcohol: | 13 |
Vintage: | 2022 |
Size: | 0.75 |
Village: | Žádovice |
Wineyard: | Fěruňk |
Classification: | Late-harvested wine |
Awards: | Národní soutěž vín |
Dimensions: | Do 30/10 cm |
Remaining Sugar: | 7.8 |
Acids: | 7.5 |
Winery: | Štěpán Maňák |
The item has been sold out… |
Be the first who will post an article to this item!
Only registered users may submit ratings. Please log in or sign up.
Be the first who will post an article to this item!
sídlící v malé vesnici Žádovice u Kyjova, je rodinný podnik založený v roce 1992. Zakladatelé, Štěpán Maňák a jeho manželka Helena, se rozhodli profesionálně hospodařit na vinicích a navázat tak na práci svých předků. Klíčovým okamžikem byl rok 1994, kdy zakoupili první rozsáhlejší plochu vinic o rozloze 6 hektarů. Tyto vinice byly domovem starých keřů odrůd Rulandské bílé, Chardonnay a Muškát Moravský.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
25 ha vinic
220 tisíc lahví ročně
1992 založeno
Původně se ve vinicích pracovalo ručně, neboť tehdejší doba neposkytovala snadný přístup k viniční technice. V roce 2001 vinařství přesídlilo do nových moderních prostor, kde došlo k výrazné modernizaci výrobních procesů. Dnes je vinařství Štěpán Maňák vybaveno nejmodernější technikou jak ve vinicích, tak v samotném vinařském zpracování. Disponují moderní laboratoří pro analýzu vína a hroznů, která je nezbytnou součástí výroby vína 21. století. Kromě toho využívají francouzské dubové sudy barrique, kterých mají kolem 150 kusů. Třetinu těchto sudů každoročně obměňují za nové kusy. V nedávné době začali používat také moderní betonové nádoby ve tvaru vejce, což podporuje dokonalé zrání bílých vín.
V současné době hospodaří na 25 hektarech vinic, které jsou rozloženy ve třech viničních tratích s vynikající polohou pro zrání hroznů. Kromě vlastních vinic zpracovávají také hrozny od stálých, výhradně moravských dodavatelů. Roční produkce dosahuje přibližně 220 000 lahví
V roce 2022 otevřeli novou reprezentační návštěvnickou budovu, která je elegantně propojena s existujícím výrobním prostorem. Architektonický design této budovy, vypracovaný firmou KEEO4Design s.r.o. z Brna, je unikátní. Budova má trojúhelníkový tvar s ostrými úhly a 48 metrů dlouhou prosklenou stěnou, což ji činí vizuálně poutavou. Tato moderní stavba vytváří ideální prostředí pro ochutnávku našich vín v důstojném a současném prostředí.
Vinice jsou rozděleny do tří hlavních tratí. Trať Feruňk, domovská a nejrozšířenější viniční trať, tvoří vinice ve stáří 5 až 20 let s širokou škálou odrůd, včetně nových PIWI odrůd odolných proti houbovým chorobám. Trať Hýselská hora sousedí s traťí Feruňk a vyniká ideální jižní orientací a rozmanitým výběrem odrůd jako Merlot, Malbec, Savilon a Sylvánské červené. Nejstarší vinice, staré více než 30 let, se nacházejí v obci Kostelec u Kyjova a jsou domovem odrůdy Muller Thurgau, pěstované na vysokém vedení s jižní orientací řádků.