kari
Termín kari pochází z tamilského slova kari (doslova omáčka, omáčka) a označuje různé pokrmy připravované v řídké polévce s kořením. Kari může znamenat dvě věci: dušené maso, ryby nebo zeleninu okořeněné kari, které se tradičně podává buď s rýží, chlebem nebo kukuřičnou moukou, nebo pokrm ochucený buď kari kořením - práškem, nebo kari pastou, které se obvykle skládají z kurkumy, kmínu, koriandru, chilli a pískavice. Přestože kari pochází z indického subkontinentu, je dnes celosvětovým pokrmem, který se podává v různých úpravách také v Thajsku, Japonsku, Indonésii, Malajsii, Jihoafrické republice, na Mauriciu, v Singapuru, Německu, Spojeném království a USA. Protože se připravuje po celém světě, existuje obrovská škála různých druhů kari: krémové cejlonské kari z kokosového mléka, ostré a pikantní vepřové kari zvané vindaloo, perské rogan josh z masa marinovaného v jogurtu, smažené kari s předvařeným masem, cibulí a rajčaty zvané jalfrezi, britské phall, které se připravuje z osmi chilli papriček a je známé jako nejpálivější kari pokrm, a seznam by mohl pokračovat... Kromě toho, že je kari jedním z mezinárodně nejuznávanějších pokrmů, je také velmi zdravé, protože kurkuma - klíčová složka kari - hraje důležitou roli v prevenci a snižování rizika různých onemocnění, jako je artritida, rakovina, cukrovka, srdeční choroby, lupénka a Alzheimerova choroba. Nevíte-li s jakými víny párovat kari - nevadí, připravili jsme je pro vás...