Kvevri

Kvevri vína se už přes 8 000 let vyrábí tradiční kachetinskou metodou pocházející z Gruzie. Důležitou součástí jsou právě jedinečné kvevri – hliněné nádoby vejčitého tvaru podobné amforám, které se i s kvasícími hrozny zakopávají do země pro uchování stabilní teploty. Na rozdíl od klasické evropské metody se do kvevri hrozny zpravidla nelisují, ale víno se nechává ležet na rmutu. Specifický tvar nádob pak zajistí, že se celý obsah neustále samovolně promíchává. Vína se často nečiří a nefiltrují, mohou být ale školena pro zjemnění chutí. Díky fermentaci a dlouhému kontaktu se slupkou mívají bílá kvevri vína oranžovou či růžovou barvu. Typický je také nízký obsah zbytkového cukru a vyšší procento alkoholu. 

2 items total
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.