Magnacosta Cabernet Franc 2013 Tenuta di Trinoro
Product detailed description
Rubínově červený Cabernet Franc z vinice Campo di Magnacosta staré 20 let. Víno prošlo 12denní fermentací v ocelové kádi, 8 měsíců zrálo v dubových sudech, 11 měsíců v betonových nádržích a od roku 2015 na láhvi.
Rok 2013 byl chladnější, klidný s menším množstvím srážek. Teploty byly nižší než obvykle a hrozny byly při sklizni zdravé, tvrdé, s nízkým obsahem cukru, ale plně vyzrálé.
Víno nabízí ovocné aroma s tóny borůvek, švestek, exotického koření a náznakem tabáku a cedrového dřeva. Na patře je jemné, ale zároveň plné a šťavnaté. Odrůdový charakter se vyvíjí postupně, jak víno zraje a nejlepší chuti by mělo dosáhnout 10 let po sklizni.
Víno si nejlépe vychutnáte u slavností večeře, kde může doplnit například zrající sýry a pokrmy z červeného masa. Podávejte vychlazené na 16–18 °C.
Additional parameters
Category: | Wines |
---|---|
Type: | Still |
Variety: | Cabernet Franc |
Sugar: | Dry |
Country: | Italia |
Region: | Toscana |
Color: | Red |
Alcohol: | 14 |
Vintage: | 2013 |
Size: | 0.75 |
Cap: | Cork |
Winery: | Tenuta di Trinoro |
Food Pairing: | italská kuchyně, těstoviny, sýry, tvrdé sýry, červená masa, zvěřina, divočák, lardo di Colonnata, gouda, pappardelle al cinghiale |
Be the first who will post an article to this item!
Only registered users may submit ratings. Please log in or sign up.
Be the first who will post an article to this item!
Italské vinařství Tenuta di Trinoro najdete v odlehlém koutě jihovýchodního Toskánska. Rozléhá se na 200 hektarech v údolí Orcia, nedaleko Sarteana, na hranici Toskánska s Umbrií a Laziem. Zakladatel vinařství Andrea Franchetti získal pozemky v 80. letech 20. století a na začátku 90. let začal s výsadbou první révy.
Vinařská oblast: Itálie
Vinařská podoblast: Toskánsko
200 ha vinic
tisíc lahví ročně
1990 založeno
Po pobytu v Bordeaux Andrea pochopil, jak zásadní roli hraje terroir. V hustém lese na svém pozemku viděl jílovito-vápenaté a štěrkové půdy, které mu připomínaly Saint-Émilion a vybrané části vhodné pro pěstování ručně vyčistil a osázel révou. Réva je dnes stará přes 20 let a vysázena je na 23 hektarech na jihozápadně orientovaných svazích v nadmořské výšce 400 až 620 metrů.
Jeho vinařský styl charakterizuje hustá výsadba, četné prořezávání, velmi nízké výnosy a sklizeň při vysoké zralosti hroznů s koncentrovanou chutí. Specializuje se na bohatá červená vína z odrůd Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon a Petit Verdot. Vína se vyznačují výraznou vůní, opulentnostní, charakterem terroir a předpokladem k rozvoji na láhvi.