Merlot 2020, výběr z hroznů Dvořáček LTM
Product detailed description
Středně plný Merlot z velmi redukované sklizně nejlepší vinice na trati Stará hora ve vinařské obci Moravská Nová Ves. Hrozny prošli kontrolovanou a malolaktickou fermentací s použitím čistých kultur bakterií, následně rok zrály ve dvou různých typech sudů a víno nebylo filtrováno.
Víno hned po nalití zaujme rubínově červenou barvou, širším meniskem a velmi dobrou viskozitou. Na nose se projevuje mnoho vrstev čisté, intenzivní vůně s náznakem dýmu, zralého černého ovoce a koření. Na patře je víno plné, čisté, se šťavnatou kyselinkou a tóny černého ovoce, třešní, brusinek, sušených švestek, černého rybízu a ostružin.
Vychlazené na 16–19 °C výborně doplní pokrmy z hovězího masa a zvěřiny, například hovězí se žampiónovou omáčkou či steak, nebo zrající sýry typu Gorgonzola, Blu Fou či Roquefort a čokoládové dezerty na závěr večera.
Ocenění:
- Zlatá medaile O pohár Karla IV.
- Stříbrná medaile Salon vín ČR 2023
- Zlatá medaile Promenáda červených vín 2023
- Wine & Degustation 12/2022 85,29 bodů
Additional parameters
Category: | Wines |
---|---|
Type: | Still |
Variety: | Merlot |
Sugar: | Dry |
Country: | Czech republic |
Region: | Moravia |
Subregion: | Slovácká |
Color: | Red |
Alcohol: | 14 |
Vintage: | 2020 |
Size: | 0.75 |
Village: | Nová ves |
Wineyard: | Stará hora |
Classification: | Selection of grapes |
Awards: | O pohár Karla IV., Promenáda červených vín, Salon vín, Wine & Degustation |
Cap: | Cork |
Batch: | 32/2020 |
Remaining Sugar: | 0.2 |
Acids: | 4.8 |
Winery: | Dvořáček LTM |
Food Pairing: | dezerty, sýry, sýry s modrou plísní, červená masa, zvěřina, hovězí, dubliner |
Be the first who will post an article to this item!
Only registered users may submit ratings. Please log in or sign up.
Be the first who will post an article to this item!
Za malým rodinným vinařstvím Dvořáček LTM stojí Lubomír Dvořáček a jeho děti, Tomáš a Magdaléna. Pan Dvořáček je členem Unie enologů ČR, sdružení Collegium Vinitorum a předseda spolku Velká Vína Velkých Vinic. Pěstování vinné révy se začal věnovat v roce 1986, profesionální produkci vysoce jakostních moravských vín pak v roce 2000.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
2 ha vinic
tisíc lahví ročně
2000 založeno
V posledních letech ve vinařství zmenšili pěstební plochu na 2 hektary v nejlepších polohách viničních tratí, zredukovali počet pěstebních odrůd na tři tradiční červené a pět bílých, nepoužívají herbicidy ani minerální hnojiva a snaží se o produkci co nejbližší přírodě.
Všechna vína nechávají alespoň částečně zrát i kvasit na kalech v barikových sudech, bez použití oxidu siřičitého, s cíleně provedenou malolaktickou fermentací a bez filtrace. Díky tomu zde vznikají skutečně jedinečná, osobitá a nenapodobitelná vína, zásadně s nízkým obsahem zbytkového cukru.