minestrone
Jedna ze základů tradiční italské kuchyně, minestrone, je hustá, hutná polévka připravovaná ze zeleniny, která je zrovna v sezóně. Historicky se tato polévka připravovala jako jídlo chudých již od 30. let našeho letopočtu, a to na základě fazolové nebo špaldové kaše a zbytků z různých contorni (příloh) a jiných jídel. Přestože dnes neexistuje žádný pevný recept na tento pokrm a každý region má svou vlastní verzi, mezi nejběžnější ingredience patří vývar, cibule, rajčata, celer, mrkev a luštěniny. Zelenina se nakrájí na kousky a dusí se poměrně dlouho, ale nesmí být kašovitá. Nakonec se mohou přidat těstoviny nebo rýže, které tento levný, ale sytý pokrm doplní. V závislosti na způsobu vaření se tyto aromatické polévky dělí do dvou hlavních kategorií: minestrone a crudo a minestrone col soffritto. Zatímco v první verzi se používá syrová zelenina a často olivový olej s česnekovou příchutí přidaný ke konci vaření, minestrone col soffritto se připravuje ze zeleniny, která se nejprve osmaží na másle, oleji, vepřovém sádle nebo sádle spolu s pancettou (slaninou) a vepřovou kůží. Je to ideální jídlo, které zahřeje chladný den, a je ještě lepší, když se připraví předem a podává se ohřáté, protože chvíli trvá, než se chutě spojí a prohloubí. Nevíte-li s jakými víny párovat polévku minestrone - nevadí, připravili jsme je pro vás...