Morillon Ehrenhausen 2019 Gross
Product detailed description
Morillon je ve Štýrsku místní název pro Chardonnay. Jeho středně velké hrozny dozrávají začátkem října. Odrůda miluje teplé vápenité půdy. Sklizeň a výběr hroznů probíhá ručně, následuje jemné lisování, spontánní fermentace a 24 měsíců zrání na celých kvasnicích.
Je ideální jako doplněk k rybám, mořským plodům, ale také telecímu a drůbežímu masu.
Ocenění:
- Falstaff - 93 bodů
- A la Carte - 94 bodů
Additional parameters
Category: | Wines |
---|---|
Type: | Still |
Variety: | Chardonnay |
Sugar: | Dry |
Country: | Austria |
Region: | Lower Austria |
Subregion: | Jižní Štýrsko |
Color: | White |
Alcohol: | 12.5 |
Vintage: | 2019 |
Size: | 0.75 |
Awards: | A la carte, Falstaff |
Cap: | Cork |
Remaining Sugar: | 1.1 |
Acids: | 5.5 |
Winery: | Gross |
Food Pairing: | červená masa, telecí, bílá masa, plody moře, ryby, rakouská kuchyně |
The item has been sold out… |
Be the first who will post an article to this item!
Only registered users may submit ratings. Please log in or sign up.
Be the first who will post an article to this item!
Vinařství s více než stoletou historií nabízí portfolio několika tradičních a pro region typických odrůd, jako jsou Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Chardonnay a Ryzlink vlašský, doplňkově pak i další odrůdy. Vína uvádí na trh různých řadách, každé s ojedinělým stylistickým a senzorickým projevem i cenovou hladinou.
Vinařská oblast: Dolní Rakousko
Vinařská podoblast: Jížní Štýrsko
37 ha vinic
180 tisíc lahví ročně
1907 založeno
Vinařství Gross sídlí v městečku Gamlitz ve vinařském regionu Jižní Štýrsko (Südsteiermark). Vliv zdejšího nepředvídatelného počasí, svahy s extrémním sklonem a rozmanité půdní formace na vinicích jsou pro vinařskou rodinu Gross výzvou i výhodou zároveň. Náročné podmínky vyžadují, aby se jim zdejší hospodáři přizpůsobovali a neustále se rozvíjeli. Každá vinice, každý sud si zaslouží specifickou pozornost, když usilují o to, aby z každého ročníku vylisovali co nejlepší víno, a to udržitelným způsobem a nenahraditelnou ruční prací. Ta začíná u ručního zpracování půdy motykou a končí ruční sklizní.
Teplotní rozdíl mezi dnem a nocí až 20 stupňů je rozhodující pro tvorbu nádherného aroma vín. V tomto klimatu se také není možné vyhnout extrémům, jako jsou mrazy během rašení, vlny veder nebo krupobití krátce před sklizní. Zdejší vinice leží v nadmořské výšce mezi 300 a 500 metry a jsou zakořeněny v nejrůznějších půdách. Rozmanité spektrum sahá od vápnitých břidlic až po písek a štěrk, břidlici a horninu sopečného původu. Rozmanitost lokalit se odráží v bohatství odrůd v regionu. Grossovi se věnují především typickým místním odrůdám Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Chardonnay a Ryzlink vlašský, doplňkově pak i dalším.
Vinařství se v rodině Grossů pěstuje již po mnoho generací. Jejich vína patří každým rokem k výběru toho nejlepšího z celého regionu. Z jejich vyhlášených vinic, jako jsou Nussberg, Perz nebo Sulz pocházejí vína oceněná nejprestižnějšími odbornými platformami.