Neuburské 2022, pozdní sběr Sedlák
Product detailed description
Neuburské je nejtypičtější odrůdou vinařství Sedlák. Hrozny pochází z 50 let staré vinice a v ročníku 2022 částečně fermentovaly v dřevěných sudech, částečně v nerezových tancích. Tím vinař dosáhl velmi zajímavého projevu.
Na nose ucítíte ovocné a květnaté vůně, na patře pak plnou, svěží chuť s potenciálem k zrání. Dochuť je příjemně kořenitá, harmonická a svěží. Při ležení se zvyšuje viskozita a sílí sametový dojem v ústech.
Vychlazené na 10–12 °C víno skvěle doplní saláty a rybí pokrmy.
Additional parameters
Category: | Wines |
---|---|
Type: | Still |
Variety: | Neuburger |
Sugar: | Dry |
Country: | Czech republic |
Region: | Moravia |
Subregion: | Velkopavlovická |
Color: | White |
Alcohol: | 13 |
Vintage: | 2022 |
Size: | 0.75 |
Village: | Velké Bílovice |
Wineyard: | Pod Belegrady |
Classification: | Late-harvested wine |
Group: | Velkobílovičtí vinaři |
Cap: | Cork |
Batch: | 103/22 |
Remaining Sugar: | 2.5 |
Acids: | 5.8 |
Winery: | Sedlák |
Be the first who will post an article to this item!
Only registered users may submit ratings. Please log in or sign up.
Be the first who will post an article to this item!
Již čtvrtá generace vinařů, poctivý přístup k vínům i lidem, to je Vinařství Sedlák. Generacemi prověřená znalost viničních tratí spojená se současnými technologiemi dává vzniknout vínům, která daleko přesahují svůj velkopavlovický původ.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
24 ha vinic
250 tisíc lahví ročně
2006 založeno
Za obrázkem koně na lahvi, symbolem moravského sedláka, nemůže stát nikdo jiný než vinařství Sedlák. Už čtvrtá generace velkopavlovických vinařů provozuje ve Velkých Bílovicích své řemeslo od vzniku první republiky. V roce 1918 postavil František Sedlák první sklep a do dnešní doby se vinařství rozšířilo na celých 24 hektarů viničních tratí, pnoucích se po svazích největší vinařské obce v České republice.
Současní pokračovatelé rodinného vinařství Sedlák, bratranci Milan a Jaroslav, převzali po generace předávané vinařské postupy a při výrobě vína do celého procesu zasahují jen minimálně. To dodává vínu příležitost projevit plný charakter zdejšího terroiru. Hrozny se zpracovávají ihned po sběru a vína prochází řízeným kvašením za pomoci čisté kultury kvasinek. Bílá vína zrají v nerezových nádobách, červená v tradičních dřevěných sudech či francouzských dubových sudech typu barrique.
Vína jsou lehká, svěží, mají jemné aroma a příznačné ovocné tóny. Mezi hlavní odrůdy patří Veltlínské zelené, Neuburské, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé a Tramín červený. Bílá vína doplňují ještě modré odrůdy Zweigeltrebe, Rulandské modré a Merlot.
"