pâté

I když se při slově paštika (pâté) možná vybaví gurmánský předkrm z kachních nebo husích jater, pravdou je, že paštiky zahrnují celou řadu různých masových a zeleninových pomazánek. Tento pokrm je neuvěřitelně univerzální a jeho příprava je mnohem jednodušší, než by se dalo očekávat. Paštiky se dají připravit pro každou příležitost a mohou sloužit jako levné pohoštění pro neformální domácí setkání nebo jako okázalý první chod vhodný i pro ty nejluxusnější večeře. A přestože podobné masové pomazánky mají svůj původ již ve starověkém Řecku, francouzské a belgické paštiky, které známe dnes, se proslavily v období renesance, kdy se běžně podávaly v horkých letních měsících vedle jiných studených masných výrobků. Postupem času se obraz paštiky začal měnit z jednoduchého a pohodlného způsobu konzervace masa na kreativnější, až extravagantní způsob přípravy pokrmů. Velkou měrou se o to zasloužil Marie-Antoine Carême, jeden z prvních a nejslavnějších profesionálních kuchařů ve Francii. Dnes se pod pojmem paštika rozumí široká škála ochucených mletých mas, drůbeže, mořských plodů, zeleniny nebo mléčných výrobků ochucených různými bylinkami, kořením a někdy i likéry, jako je sherry nebo koňak. Paštiky se často skládají z několika různých základních ingrediencí smíchaných do lahodné směsi chutí. Mohou být smíchány do hladké a krémové pěny, zatímco pevnější a tužší druhy ve venkovském stylu se obvykle krájejí na plátky nebo kostky pro předkrmové talíře a sendviče. Zajímavé je, že přestože se paštika na počátku 20. století dostala do vysoké kuchyně a na scénu fine diningu, zachovala si svou přitažlivost mezi všemi vrstvami a ve Francii i mimo ni je oblíbená dodnes. Nevíte-li s jakými víny párovat paštiky - nevadí, připravili jsme je pro vás...

1 items total
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.