Pinot Gris 2019 Charvát
Product detailed description
Hrozny pro toto Rulandské šedé pochází ze Slovácké vinařské podoblasti, z obce Hluk.
Hrozny byly krásně vyzrálé (22,5 ČNM), a v perfektním stavu. Macerováno 24 hodin, poté rok na hrubých kalech v dubovém sudu.
Plné, krémové víno s nižší kyselinou a dlouhou dochutí.
Stejně jako další vína z nabídky vinařství Charvát ideální víno pro ty, kteří chtějí naturální víno, ale zároveň se vyhýbají experimentům.
Additional parameters
Category: | Wines |
---|---|
Type: | Still |
Variety: | Pinot Gris |
Sugar: | Dry |
Country: | Czech republic |
Region: | Moravia |
Subregion: | Velkopavlovická |
Color: | White |
Alcohol: | 13 |
Vintage: | 2019 |
Size: | 0.75 |
Village: | Hluk |
Wineyard: | Husí hora |
Classification: | Land wine |
Cap: | Cork |
Dimensions: | NAD 30/10 cm |
Batch: | 44670 |
Remaining Sugar: | 2.5 |
Acids: | 5.9 |
Winery: | Stanislav Charvát |
Food Pairing: | sýry, polotvrdé sýry, tête de Moine |
Be the first who will post an article to this item!
Only registered users may submit ratings. Please log in or sign up.
Be the first who will post an article to this item!
Malé vinařství z Klobouk, s vlastními 2 ha vinic ve stáří 45 – 65 let. Minimální zásahy, spontánní kvašení, bez filtrace – na trh se tak ročně dostane maximálně 8 tisíc lahví těchto autentických vín. CH. Charvát. Stanislav Charvát.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
2 ha vinic
8 tisíc lahví ročně
80. léta založeno
V kopcovité oblasti západního výběžku Ždánického lesa v obci Klobouky se na jihozápadních svazích “U Větřáku” a “Pod Plunary” rozprostírají dva hektary více než padesátiletých vinic. Nachází se v nadmořské výšce 270 – 300 metrů, což zdejším vínům dodává vyšší obsah kyselin, a tím i větší potenciál k delšímu ležení na lahvi.
A právě toho využívá Stanislav Charvát ve svém malém rodinném vinařství. Když mluví o pravdivosti a přirozenosti svých vín, znamená to, že plně respektují charakter zdejšího terroir a do procesu zrání vinař prakticky nezasahuje.
Při obdělávání vinic klade velký důraz na ekologii a používá pouze přípravky, které jsou šetrné k přírodě. Hrozny sklízí ručně do malých přepravních boxů. Vína kvasí spontánně, bez přidaných kvasinek a jsou tvořena bez jakýchkoliv aditiv pouze s minimálním obsahem síry. Fermentace a následné ležení probíhá v dubových nebo akátových sudech a u části bílých vín v nerezových tancích. Vína nejsou čiřena a pouze malá část je v některých ročnících před lahvováním hrubě filtrována.
Obecně v nabídce vinařství Charvát najdete vína suchá, minimálně sířená a bez zbytkových cukrů. Pokud hledáte čisté, bezzásahové víno, a zároveň nechcete zkoušet divoké experimenty, našli jste svého vinaře. Bez velkých slov a velkých gest, ze starých keřů dokáže Staňa Charvát vyrobit víno, které je moderní a tradiční zároveň. Umění vína v praxi.
Více o vinaři najdete na našem blogu.