ragù alla Bolognese
Ragù alla Bolognese vynalezl na konci 18. století Alberto Alvisi, kuchař papeže Pia VII. Základem tohoto klasického pokrmu je hovězí a vepřové maso nebo kombinace obojího, dále zralá čerstvá rajčata nebo rajčatový protlak, červené nebo velmi suché bílé víno, muškátový oříšek, sůl a pepř. Běžně se přidává také italská pancetta a mléko nebo smetana. Tradičně se ragù alla Bolognese podává s těstovinami tagliatelle a je nezbytnou součástí lazaní. Dobře se hodí také k těstovinám pappardelle, fettuccine nebo domácím farfalle. Většina pokrmů, které se připravují s ragù alla Bolognese, se obvykle podává s čerstvě nastrouhaným sýrem Parmigiano-Reggiano. Předpokládá se, že první písemnou zmínku o ragù lze nalézt v kuchařské příručce La Scienza in Cucina e l'Arte di Mangiar Bene, kterou napsal Pellegrino Artusi v roce 1891, zatímco recept na originální ragù alla Bolognese byl poprvé zaregistrován u boloňské obchodní komory 17. října 1982.