rillettes

Rillettes je masovou pomazánkou považovanou za specialitu francouzské gastronomie. Tento pokrm se tradičně připravuje z vepřového bůčku, avšak může se použít i jiné tučné maso, jakým je například kachna, husa, králík, losos či sardinky. Maso je běžně nakrájeno na kostky o velikosti 2–3 cm a poté osoleno, opepřeno a zalito bílým vínem přímo v pekáči. Do směsi mohou být přidány také aromatické ingredience, jako je např. česnek, rozmarýn, tymián obecný nebo bobkový list. Maso se následně peče v troubě pomalu (až osm hodin), dokud se nerozpadne a nevytvoří kompaktní "hmotu". Poté se nechá vychladnout a podává se obvykle s bílým pečivem. Původní recept na rillettes pochází z oblasti Touraine ve střední Francii,, místní varianty zde mají své chráněné zeměpisné označení původu. První zmínka o této lahůdce se datuje až do roku 1480, a název je odvozen od slova "rille," které označovalo podlouhlý špalíček sádla. François Rabelais se o rillettes zmiňuje ve svém díle. Existuje několik specifických regionálních variant rillettes, jako například grillons v Akvitánii, cretons v Québecu nebo rillettes z uzeného bůčku ve Franche-Comté. Podobným pokrmem jsou rillons, které se připravují z větších kusů masa a pečou se kratší dobu, aby zůstaly oddělené, podobně jako škvarky. Nevíte-li s jakými víny párovat rilletes - nevadí, připravili jsme je pro vás...

1 items total
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.