Rosso di Valtellina 2018 Arpepe

Award-winning
Brand: Arpepe
595 Kč
In Stock (39 pcs)
Delivery offer

Rosso di Valtellina je snadno pitelné víno s typicky granátovou barvou, které se hodí na každodenní popíjení i speciální příležitosti. Vynikne vedle sušeného masa, sýrů a kořeněných těstovin.

Detailed information

Product detailed description

Klasické červené z odrůdy Nebbiolo, které vzniklo v Alpách na severu Itálie ve vinařství ArPePe a dokonale charakterizuje region Valtellina. Organické hrozny zrály s minimálními zásahy 130 dní v dřevěných kádích, betonu a láhvi.

Chuť je svěží, ovocná a harmonická se středně plným tělem a křídovými tříslovinami. V aroma vás čekají rafinované tóny malin, pepře a borovice, barva je svěží, granátová. Víno se tak skvěle hodí pro párování se sušeným masem, sýry a kořeněnými těstovinami.

Ocenění:

  • Wine Spectator 89 bodů

Additional parameters

Category: Wines
Type: Still
Variety: Nebbiolo
Sugar: Dry
Country: Italia
Region: Lombardia
Color: Red
Alcohol: 13.5
Vintage: 2018
Size: 0.75
Awards: Wine Spectator
Cap: Cork
Batch: L19 337
Winery: Arpepe
Food Pairing: italská kuchyně, těstoviny, uzeniny, sýry, vepřové, hovězí, houby, bresaola della Valtellina

Be the first who will post an article to this item!

Only registered users may submit ratings. Please log in or sign up.

Be the first who will post an article to this item!

Do not fill out this field:

Starobylá vinařská rodina Pelizzatti, která vlastní toto vinařství, se již více než 150 let věnuje pěstování vzácné odrůdy Nebbiolo, jež se v průběhu staletí ideálně přizpůsobila kraji Valtellina, kde se víno stále zpracovává ručně.

Vinařská oblast: Lombardie

Vinařská podoblast: Valtellina

13 ha vinic

60 tisíc lahví ročně

1860 založeno

Kvalita zdejších vín je dnes tak jako v minulosti znamenitým výsledkem dlouholetého pomalého vývoje. Tito zkušení vinaři trpělivě čekají, a teprve když nastane ten správný okamžik, přistoupí k lahvování vína, přičemž vždy přísně respektují fáze měsíce. Pak víno vrátí zpět a nechají je odpočívat v lahvích.

Jak sami o svém přístupu k produkci skvělých vín říkají: „Po pět generací jsme vždy čekali na správný čas, který je potřeba, a právě ten určuje tempo naší práce. Čas a pokora dělají z našeho vína nejčistší a nejupřímnější výraz této země a lidí, kteří ji s takovým nasazením obdělávají. Tak nás to naučil náš otec Arturo, tak to děláme, aniž bychom se nechali ovlivnit pomíjivými módami a konvenčním vkusem.“

Valtellina (lombardsky: Valtulina, německy: Veltlin, rétorománsky: Vuclina) je údolí ledovcového původu brázděné řekou Adda, která se táhne v délce 120 kilometrů od průsmyku Stelvio až k jezeru Como. Je sevřeno mezi pohořími Alpi Retiche a Orobie, probíhá souběžně s řetězcem Alp a má jedinečné mikroklima. Od úsvitu do západu slunce prohřívá terasovitou vinici, která je jako drahokam zasazena do retického svahu, plně vystavena jižnímu slunci a uklidňována chladným vánkem ze severu.

Suché kamenné zídky zadržují chudou půdu tvořenou vločkovitou žulou, kde od nepaměti kořen révy Nebbiolo z Alp nachází všechny živiny potřebné k vytvoření nepřekonatelné genetické variability. Podívaná na terasovité vinice v údolí Valtellina je dědictvím horalů, kteří se o ně starají po staletí, a je to neocenitelný poklad, který si zaslouží být chráněn jako kulturní památka UNESCO. V oblasti bylo vyšlechtěno veltlínské červené rané, dnes převládají modré hrozny odrůdy Nebbiolo.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.