Rulandské šedé Sur-lie 2020, pozdní sběr Dvořáček LTM
Product detailed description
Plné Rulandské šedé z redukované sklizně na vinici Kněžská ve vinařské obci Mikulčice. Víno kvasilo a zrálo 11 měsíců na veškerých kvasnicích bez přídavku síry v barikových sudech s dokončenou malolaktickou fermentací čistými kulturami bakterií.
Po nalití do sklenice si všimnete zlatožluté barvy s růžovými odlesky a výrazného ovocného aroma s příjemným pomerančovým nádechem. V chuti se přidává med, decentní skořice a jemně zakomponovaný sud.
Víno má harmonickou kyselinku, jemnou mineralitu a dlouhé ležení na kvasnicích mu zajistilo plnost a smetanovou hebkost. Vychlazené na 8–12 °C se skvěle hodí k hutným kořeněným jídlům, rybím specialitám i drůbeži a polévkám.
Ocenění:
- Víno Bojnice 2023 - Stříbrná medaile
Additional parameters
Category: | Wines |
---|---|
Type: | Still |
Variety: | Pinot Gris |
Sugar: | Dry |
Country: | Czech republic |
Region: | Moravia |
Subregion: | Slovácká |
Color: | White |
Alcohol: | 13.5 |
Vintage: | 2020 |
Size: | 0.75 |
Village: | Mikulčice |
Wineyard: | Kněžské |
Classification: | Late-harvested wine |
Awards: | Víno Bojnice |
Cap: | Cork |
Batch: | 81/2020 |
Remaining Sugar: | 0.1 |
Acids: | 5.3 |
Winery: | Dvořáček LTM |
Food Pairing: | sýry, polotvrdé sýry, bílá masa, ryby, drůbež, polévky, dubliner, tête de Moine |
Be the first who will post an article to this item!
Only registered users may submit ratings. Please log in or sign up.
Be the first who will post an article to this item!
Za malým rodinným vinařstvím Dvořáček LTM stojí Lubomír Dvořáček a jeho děti, Tomáš a Magdaléna. Pan Dvořáček je členem Unie enologů ČR, sdružení Collegium Vinitorum a předseda spolku Velká Vína Velkých Vinic. Pěstování vinné révy se začal věnovat v roce 1986, profesionální produkci vysoce jakostních moravských vín pak v roce 2000.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
2 ha vinic
tisíc lahví ročně
2000 založeno
V posledních letech ve vinařství zmenšili pěstební plochu na 2 hektary v nejlepších polohách viničních tratí, zredukovali počet pěstebních odrůd na tři tradiční červené a pět bílých, nepoužívají herbicidy ani minerální hnojiva a snaží se o produkci co nejbližší přírodě.
Všechna vína nechávají alespoň částečně zrát i kvasit na kalech v barikových sudech, bez použití oxidu siřičitého, s cíleně provedenou malolaktickou fermentací a bez filtrace. Díky tomu zde vznikají skutečně jedinečná, osobitá a nenapodobitelná vína, zásadně s nízkým obsahem zbytkového cukru.