Ryzlink rýnský 2019, pozdní sběr Kamil Prokeš
Product detailed description
No product's description available
Additional parameters
Category: | Wines |
---|---|
Type: | Still |
Variety: | Riesling |
Sugar: | Dry |
Country: | Czech republic |
Region: | Moravia |
Subregion: | Velkopavlovická |
Color: | White |
Alcohol: | 13 |
Vintage: | 2019 |
Size: | 0.75 |
Village: | Velké Němčice |
Wineyard: | Punty |
Classification: | Late-harvested wine |
Group: | Mladí vinaři |
Cap: | Cork |
Dimensions: | Do 30/10 cm |
Batch: | L9002 |
Remaining Sugar: | 0.7 |
Acids: | 6.5 |
Winery: | Kamil Prokeš |
Be the first who will post an article to this item!
Only registered users may submit ratings. Please log in or sign up.
Be the first who will post an article to this item!
Na stejné rovnoběžce jako vznikají vína v Champagne a Alsasku, dozrávají i vína malého českého vinařství Prokeš z Velkých Němčic. Hrozny z vyhlášené viniční trati Punty se pod rukama rodiny Prokešů proměňují v čistá odrůdová tichá vína i ve vína šumivá, vyráběná tradiční metodou kvašením v láhvi.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
5 ha vinic
50 tisíc lahví ročně
2015 založeno
Ačkoli bylo vinařství oficiálně založeno až v roce 2015, jeho kořeny sahají do 19. století. Zakladatel rodové vinařské tradice Bartoloměj Stávek tehdy přišel do moravských Němčiček a na vyhlášené viniční trati Punty položil základy dnešního malého, avšak významného českého vinařství.
Dnes tu vznikají lahodná a jen minimálně sířená červená, bílá i šumivá vína, která se vyrábí tradiční technologií kvašením přímo v lahvi. Hrozny dozrávají na slunných jihozápadních svazích poblíž Velkých Němčic, a to na stejné rovnoběžce, jako vína z Champagne či Alsaska. Ve vinařství Prokeš jsou přesvědčeni, že právě proto se tolik daří jejich burgundských odrůdám Chardonnay a Rulandskému modrému, která jsou pro výrobu pravého šampaňského typická. Z tichých vín doporučujeme Rulandské bílé i šedé, která můžete ochutnat i v kvalitě výběru z hroznů či cibéb. A opomenout nelze ani aromatický Tramín, který je pro oblast Hustopečska tolik typický.
Kromě vína si od Prokešů pochutnáte i na lahodném oleji ze semen vinné révy, kterým rázem ozvláštníte každý pokrm, který k vínu servírujete.