salát Caprese
Nic neztělesňuje podstatu léta v jižní Itálii tak jako zářivé barvy chutného salátu Caprese, který je skutečnou klasikou neapolské kuchyně. Dokonalá kombinace zralých, sluncem políbených rajčat, krémové mozzarelly a čerstvé bazalky - tento jednoduchý salát údajně vznikl na ostrově Capri, odtud pochází i jeho název. Caprese se původně připravovalo z rajčat Re Umberto nebo Fiascone, která se tradičně pěstují na krásném pobřeží Amalfi, a z treccia di Sorrento, což je druh pleteného sýra mozzarella. Na rozdíl od všeobecně rozšířených zvyklostí se v receptu na pravý salát Caprese nepoužívá balsamikový ani jiný druh octa. Místo toho se mozzarella a rajčata nakrájejí na silné plátky, naaranžují na talíř a ozdobí lístky bazalky, posypou trochou soli a bílého pepře a nakonec se hojně pokapou extra panenským olivovým olejem. Nevíte-li s jakými víny párovat salát Caprese - nevadí, připravili jsme je pro vás...