sashimi
Sashimi je japonská pochoutka, která se připravuje z tenkých plátků syrových ryb nebo korýšů (případně i masa) podávaných se sójovou omáčkou a dalšími přísadami, jako je wasabi nebo zázvorová pasta. Nejčastěji se k přípravě sashimi používají tuňák, olihně, hřebenatky, či chobotnice. Sashimi lze krájet různými způsoby, aby se změnil vzhled pokrmu, od extrémně tenkých až po velmi silné plátky ryb. Obvykle se podává jako předkrm, ozdobené listy shiso, okurkami a mořskými řasami (wakame a tosaka-nori). V Japonsku se traduje, že se na talíři zvaném mukozuke podává lichý počet kousků sashimi, protože sudý počet ingrediencí se považuje za smůlu. Sashimi se často zaměňuje s dalším oblíbeným japonským pokrmem, sushi, pokrmem ze syrových ryb a octové rýže. Sashimi a sushi mají také společnou historii, protože oba pokrmy se původně připravovaly v 8. století v jihovýchodní Asii. Nevíte-li s jakými víny párovat sashimi - nevadí, připravili jsme je pro vás...