tuňákové carpaccio
Tento tradiční italský pokrm proslulý po celém světě se obvykle podává jako předkrm a skládá se z velmi tenkých plátků tuňákového masa podávaných na talíři s olivovým olejem, hoblinkami sýra a citronem. Carpaccio vytvořil v roce 1950 benátský restauratér Giuseppe Cipriani, majitel baru Harry's, který jej poprvé připravil pro hraběnku Amalii Nani Mocenigo, jíž lékaři doporučili jíst syrové maso. Cipriani vycházel ze speciality z Piemontu, která se skládala z plátků syrového hovězího masa s citronovou šťávou, olivovým olejem a hoblinami bílého lanýže. Cipriani, vášnivý milovník umění, pojmenoval nový pokrm carpaccio na počest malíře Vittore Carpaccia, jehož styl a výrazné barvy připomínaly intenzivní červenou barvu syrového masa. Dnes existuje řada moderních variant carpaccia - z cukety, hřebenatek, červené řepy, lososa, fíků a jehněčího masa a říká se, že jakýkoli druh carpaccia je nejlepší kombinovat se sklenkou vína po boku. Nevíte-li s jakými víny párovat tuňákové carpaccio - nevadí, připravili jsme je pro vás...