Valtellina Superiore Grumello Rocca de Piro 2015, DOCG Arpepe
Product detailed description
Skvělé víno s dobrou strukturou a intenzitou. Je dokonalým příkladem červeného vína s bohatým charakterem.
Rocca de Piro vystihuje výrobní moudrost Ar.Pe.Pe., vinařství se třemi generacemi zkušeností. Valtellina Superiore DOCG Grumello Riserva Rocca De Piro vzdává hold oblasti, nad níž stojí hrad De Piro. Vinifikace je tradiční, s čtrnáctidenní macerací na slupkách a dvouletým zráním v dubových sudech. Jedná se o mladé víno, které i přes krátký proces zrání získává strukturu a perzistenci a může se nechat zrát ve sklepě až pět až sedm let. Je ideální jako víno k večeři s přáteli, k bohatým a chutným pokrmům, zejména grilovanému masu, dušenému červenému masu a zvěřině.
Ocenění:
- Wine Spectator 92 bodů
- Robert Parker 93 bodů
- The Wine Enthusiast Magazine 92 bodů
- Antonio Galloni 90 bodů
Additional parameters
Category: | Wines |
---|---|
Type: | Still |
Variety: | Nebbiolo |
Sugar: | Dry |
Country: | Italia |
Region: | Lombardia |
Color: | Red |
Alcohol: | 13 |
Vintage: | 2015 |
Size: | 0.75 |
Awards: | Antonio Galloni, Robert Parker, Wine Enthusiast, Wine Spectator |
Cap: | Cork |
Batch: | L17 114 |
Winery: | Arpepe |
Appellation: | DOCG |
Food Pairing: | italská kuchyně, těstoviny, uzeniny, červená masa, zvěřina, vepřové, bresaola della Valtellina, pizzoccheri alla Valtellinese |
Be the first who will post an article to this item!
Only registered users may submit ratings. Please log in or sign up.
Be the first who will post an article to this item!
Starobylá vinařská rodina Pelizzatti, která vlastní toto vinařství, se již více než 150 let věnuje pěstování vzácné odrůdy Nebbiolo, jež se v průběhu staletí ideálně přizpůsobila kraji Valtellina, kde se víno stále zpracovává ručně.
Vinařská oblast: Lombardie
Vinařská podoblast: Valtellina
13 ha vinic
60 tisíc lahví ročně
1860 založeno
Kvalita zdejších vín je dnes tak jako v minulosti znamenitým výsledkem dlouholetého pomalého vývoje. Tito zkušení vinaři trpělivě čekají, a teprve když nastane ten správný okamžik, přistoupí k lahvování vína, přičemž vždy přísně respektují fáze měsíce. Pak víno vrátí zpět a nechají je odpočívat v lahvích.
Jak sami o svém přístupu k produkci skvělých vín říkají: „Po pět generací jsme vždy čekali na správný čas, který je potřeba, a právě ten určuje tempo naší práce. Čas a pokora dělají z našeho vína nejčistší a nejupřímnější výraz této země a lidí, kteří ji s takovým nasazením obdělávají. Tak nás to naučil náš otec Arturo, tak to děláme, aniž bychom se nechali ovlivnit pomíjivými módami a konvenčním vkusem.“
Valtellina (lombardsky: Valtulina, německy: Veltlin, rétorománsky: Vuclina) je údolí ledovcového původu brázděné řekou Adda, která se táhne v délce 120 kilometrů od průsmyku Stelvio až k jezeru Como. Je sevřeno mezi pohořími Alpi Retiche a Orobie, probíhá souběžně s řetězcem Alp a má jedinečné mikroklima. Od úsvitu do západu slunce prohřívá terasovitou vinici, která je jako drahokam zasazena do retického svahu, plně vystavena jižnímu slunci a uklidňována chladným vánkem ze severu.
Suché kamenné zídky zadržují chudou půdu tvořenou vločkovitou žulou, kde od nepaměti kořen révy Nebbiolo z Alp nachází všechny živiny potřebné k vytvoření nepřekonatelné genetické variability. Podívaná na terasovité vinice v údolí Valtellina je dědictvím horalů, kteří se o ně starají po staletí, a je to neocenitelný poklad, který si zaslouží být chráněn jako kulturní památka UNESCO. V oblasti bylo vyšlechtěno veltlínské červené rané, dnes převládají modré hrozny odrůdy Nebbiolo.