Veltlínské zelené 2021, pozdní sběr Dvořáček LTM
Product detailed description
Veltlínské zelené z 35 let starých keřů vinné révy rostoucích na viniční trati Trkmansko v obci Rakvice. Při zpracování hroznů byla využita kontrolovaná fermentace a dva druhy neutrálních kvasinek. 10 % objemu pak kvasilo a zrálo 9 měsíců v dubovém sudu.
Po nalití do sklenice si všimnete typické, světle zelené barvy a výrazného aroma vyzrálého žlutého ovoce doplněného jemně uzenými tóny. Na patře hned nastupuje tropická chuť, pečené hrušky a žlutý meloun.
Víno má vynikající kyselinu a plný závěr s jemnou tříslovinou. Vychlazené na 8–11 °C se skvěle hodí zejména ke sladkovodním rybám, pokrmům z chřestu a různým zeleninovým salátům.
Ocenění:
- Unie enologů ČR - 86 bodů
- Víno Bojnice 2023 - Zlatá medaile
- GRAND PRIX VINEX 2023 - Zlatá medaile
- Výstava vín Trojzemí 2023 - Zlatá medaile
Additional parameters
Category: | Wines |
---|---|
Type: | Still |
Variety: | Grüner Veltliner |
Sugar: | Dry |
Country: | Czech republic |
Region: | Moravia |
Subregion: | Slovácká |
Color: | White |
Alcohol: | 13 |
Vintage: | 2021 |
Size: | 0.75 |
Village: | Rakvice |
Wineyard: | Trkmansko |
Classification: | Late-harvested wine |
Awards: | Grand Prix Vinex, Unie enologů, Víno Bojnice, Výstava vín Trojzemí |
Cap: | Cork |
Batch: | 27/2021 |
Remaining Sugar: | 0.5 |
Acids: | 6.6 |
Winery: | Dvořáček LTM |
Food Pairing: | zelenina, saláty, chřest, sýry, ryby, sladkovodní ryby, dubliner |
Be the first who will post an article to this item!
Only registered users may submit ratings. Please log in or sign up.
Be the first who will post an article to this item!
Za malým rodinným vinařstvím Dvořáček LTM stojí Lubomír Dvořáček a jeho děti, Tomáš a Magdaléna. Pan Dvořáček je členem Unie enologů ČR, sdružení Collegium Vinitorum a předseda spolku Velká Vína Velkých Vinic. Pěstování vinné révy se začal věnovat v roce 1986, profesionální produkci vysoce jakostních moravských vín pak v roce 2000.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
2 ha vinic
tisíc lahví ročně
2000 založeno
V posledních letech ve vinařství zmenšili pěstební plochu na 2 hektary v nejlepších polohách viničních tratí, zredukovali počet pěstebních odrůd na tři tradiční červené a pět bílých, nepoužívají herbicidy ani minerální hnojiva a snaží se o produkci co nejbližší přírodě.
Všechna vína nechávají alespoň částečně zrát i kvasit na kalech v barikových sudech, bez použití oxidu siřičitého, s cíleně provedenou malolaktickou fermentací a bez filtrace. Díky tomu zde vznikají skutečně jedinečná, osobitá a nenapodobitelná vína, zásadně s nízkým obsahem zbytkového cukru.