Vernaccia di San Gimignano Tradizionale 2018, DOCG Montenidoli
Product detailed description
Klasické suché bílé víno z oblasti San Gimignano. Hrozny z odrůdy Vernaccia se pěstují striktně organicky, jsou vinifikovány způsobem typickým pro vína červená a macerují na slupkách v betonových nádržích.
Tím víno získává plnou, slámově zlatavou barvu a bohatou chuť. Na nose ucítíte vůni bylin a mandlí, na patře pak bohatou, suchou chuť s dlouhým koncem. Víno perfektně ladí k pokrmům středomořské kuchyně založeným na olivovém oleji, smaženým i čerstvým rybám, sushi, ústřicím a měkkýšům.
Additional parameters
Category: | Wines |
---|---|
Type: | Still |
Variety: | Vernaccia |
Sugar: | Dry |
Country: | Italia |
Region: | Toscana |
Color: | White |
Alcohol: | 14 |
Vintage: | 2018 |
Size: | 0.75 |
Cap: | Cork |
Winery: | Montenidoli |
Appellation: | DOCG |
Food Pairing: | italská kuchyně, asijská kuchyně, sushi, bílá masa, plody moře, ústřice, měkkýši, japonská kuchyně |
Be the first who will post an article to this item!
Only registered users may submit ratings. Please log in or sign up.
Be the first who will post an article to this item!
Rozlehlý statek o rozloze zhruba 200 hektarů na hoře Montenidoli se nachází nad městečkem San Gimignano v Toskánsku. Celých 24 hektarů pokrývá vinice, o kterou se stará již přes 50 let Elisabetta Fagiuoli.
Vinařská oblast: Střední Itálie
Vinařská podoblast: Toskánsko
24 ha vinic
3 tisíc lahví ročně
1971 založeno
Elisabetta se v roce 1965 zamilovala do panství Montenidoli, koupila jej a zanedbaným vinicím i olivovému háji postupně navrátila původní krásu a vitalitu. V roce 1971 vyrobila své první komerční červené víno a až do roku 1984 nevyráběla žádné bílé. Později ale zjistila, že půda má pro bílé hrozny skvělý potenciál a pod jejíma rukama začala vznikat také bílá vína vysoké kvality.
Ve vinařství Montenidoli se vína pěstují zásadně přírodně a ekologicky. Nikdy se zde nepoužívaly pesticidy a díky vzdálenosti nehrozí ani znečištění ze sousedních vinic. Svá bílá vína Elisabetta popisuje jako bílá s tělem červených. Částečně je to také proto, že fermentují vždy alespoň v částečném kontaktu se slupkou.