Cantina Giardino
Kulturně-enologický projekt, tak se označují přátelé sdružení okolo Antonia Giardina a jeho ženy Daniely. V Irpinii, hornaté oblasti v regionu Kampánia, vznikají svobodná, naturální a bezzásahová vína, která jsou výsledkem cesty hledání naprosté čistoty a opravdovosti. Vyjádření kulturního dědictví místa a odrůdy skrze vinaře. Nic víc, nic míň. Vína pro zkušené milovníky vína.
Vinařská oblast: Itálie
Vinařská podoblast: Kampánie - Campagnia
7,5 ha vinic
tisíc lahví ročně
2003 založeno
Nacházíme se v srdci Irpinie, hornaté oblasti regionu Kampánia, východně od Neapole, v nadmořské výšce 450 – 700 m n.m., nad úpatím Apeninského horského hřebenu. Podloží je charakterizováno vápencem, avšak vulkanické erupce (Vesuv není daleko) jsou důvodem, že v horních vrstvách půd jsou rezidua sopečného původu. Z vinařského pohledu je ideální i úžasně dlouhý vegetační cyklus, který poskytuje čas pro dokončení kompletního polyfenolického zrání.
Dobrodružství Cantina Giardino začíná v roce 2003. Předtím Antonio pracoval jako enolog u velké vinařské společnosti. Přesto nebo právě proto se rozhodl začít s výrobou autentických vín. Temperament jeho ženy Daniely určitě přispěl k tomu, že se z myšlenky stalo poslání. Příběh získává kouzlo i tím, že do roku 2014 při tom ještě paralelně pracoval na částečný úvazek jako učitel chemie! Autentická vína v podání enologa a chemika! Tohle jiskření mezi tím, se na první pohled nabízí a tím, co uvidíte či ochutnáte, to je charakteristika nejen jejich vín.
Další velkou motivací pro vznik Cantina Giardino byly staré vinice v Irpinii. Daniela v nich viděla velký poklad, unikátní hodnotu, a to jak z vinařského, tak i kulturního hlediska. V Kampánii je opravdu mnoho historických (stoletých) vinic, avšak bohužel místní ne vždy doceňovali jejich nevyčíslitelnou hodnotu. Zvlášť když se k tomu přidaly pobídky formou dotací na výsadbu nových vinic od EU, hrozilo jejich hromadné vyklučení.
Daniela se mnoho let snažila zapojit veřejnost, osobnosti a média do osvětové kampaně na ochranu tohoto ohroženého dědictví. Její aktivity přinesly plody v tom směru, že se na ně začali obracet pěstitelé s prosbou pomoci spravovat takto staré vinohrady nebo s nabídkou nákupu hroznů z nich. Díky tomu má Antonio k dispozici hrozny z 80-100 let starých irpinských vinic.
Antonio rád, a jako zkušený odborník si to může dovolit, zpochybňuje zažité enologické postupy. Spontánní kvašení probíhá bez regulace teploty, hrozny jsou dlouho macerovány, víno zraje v sudech, na které bylo použito místní dřevo – z kaštanu, akátu, třešně, moruše a dubu. Víno zůstává na jemných kalech po celou dobu zrání a samozřejmě se nepoužívají jakékoli stabilizátory. Víno není filtrováno, stáčí se do další nádoby, dekantuje a teprve pak je lahvováno.
Některá vína Cantina Giardino zrají v amforách. Inspirace samozřejmě přichází z gruzínských qvevri, ale Antonio si nádoby nechal vyrobit od místního řemeslníka přímo z jílu pocházejícího z Irpínie.
Ten, kdo poprvé ochutná vína Cantina Giardino, je často zmaten a někomu se nelíbí. Mezi konvenčními, sterilizovanými víny a autentickými víny je rozdíl, který může někoho odradit. Ovšem pro toho, kdo hledá skutečnou krásu a komplexnost, budou vína Cantina Giardina velkým potěšením.