Vinbrusco 2016, IGT Montenidoli
Product detailed description
Téměř zapomenuté bílé cuvée odrůd z oblasti San Gimignano obsahující 65 % odrůdy Trebbiano a 35 % Malvasia. Tradičně se vyrábělo z hroznů získaných před sklizní pro klasické Chianti, aby si rolníci užili trochu bílého.
Pěstování na vinici probíhá striktně organicky, hrozny macerují volně na slupkách a zrání probíhá na láhvi. Průměrná roční produkce je pouze 3 000 láhví.
Víno má světle žlutou barvu a na nose ucítíte vůni ovoce, bylin a čerstvých květů. Na patře je víno příjemné a snadno pitelné. Skvěle doplní ryby, zeleninu, bílé maso i ostré a asijské pokrmy.
Additional parameters
Category: | Wines |
---|---|
Type: | Still |
Variety: | Malvasia Bianca, Trebbiano Gentile |
Sugar: | Dry |
Country: | Italia |
Region: | Toscana |
Color: | White |
Alcohol: | 14 |
Vintage: | 2016 |
Size: | 0.75 |
Cap: | Cork |
Winery: | Montenidoli |
Appellation: | IGT |
Food Pairing: | italská kuchyně, asijská kuchyně, uzeniny, šunka, prosciutto di Parma |
Be the first who will post an article to this item!
Only registered users may submit ratings. Please log in or sign up.
Be the first who will post an article to this item!
Rozlehlý statek o rozloze zhruba 200 hektarů na hoře Montenidoli se nachází nad městečkem San Gimignano v Toskánsku. Celých 24 hektarů pokrývá vinice, o kterou se stará již přes 50 let Elisabetta Fagiuoli.
Vinařská oblast: Střední Itálie
Vinařská podoblast: Toskánsko
24 ha vinic
3 tisíc lahví ročně
1971 založeno
Elisabetta se v roce 1965 zamilovala do panství Montenidoli, koupila jej a zanedbaným vinicím i olivovému háji postupně navrátila původní krásu a vitalitu. V roce 1971 vyrobila své první komerční červené víno a až do roku 1984 nevyráběla žádné bílé. Později ale zjistila, že půda má pro bílé hrozny skvělý potenciál a pod jejíma rukama začala vznikat také bílá vína vysoké kvality.
Ve vinařství Montenidoli se vína pěstují zásadně přírodně a ekologicky. Nikdy se zde nepoužívaly pesticidy a díky vzdálenosti nehrozí ani znečištění ze sousedních vinic. Svá bílá vína Elisabetta popisuje jako bílá s tělem červených. Částečně je to také proto, že fermentují vždy alespoň v částečném kontaktu se slupkou.