Gelber Muskateller Ried Perz 2020, Erste STK Ried Gross
Detailní popis produktu
Jedna z nejstarších odrůd révy potřebuje bezmrazá teplá místa a jako půda mu vyhovuje zejména bezvápenitý hlinitý písek se štěrkem. Dozrává později, sklizeň a výběr hroznů se provádí ručně, po jemném lisování je víno spontánně fermentováno v dřevěných sudech a zraje na jemných kvasnicích. Lahvuje se nefiltrované.
Ideální je podávat toto víno k ceviche, tarte flambée nebo také k vegetariánským jídlům či pečeným hříbkům.
- Gault&Millau Wine Guide 2024
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína a mošty |
---|---|
Druh: | Tiché |
Odrůda: | Muškát žlutý |
Cukr: | Suché |
Země: | Rakousko |
Oblast: | Dolní Rakousko |
Podoblast: | Jižní Štýrsko |
Barva: | Bílé |
Obsah alkoholu: | 11.5 |
Ročník: | 2020 |
Objem: | 0.75 |
Ocenění: | Gault Millau |
Uzávěr: | Korek |
Zbytkový cukr: | 0.2 |
Kyselina: | 5.7 |
Technologie: | Nefiltrováno |
Vinařství: | Gross |
Párování: | rakouská kuchyně |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství s více než stoletou historií nabízí portfolio několika tradičních a pro region typických odrůd, jako jsou Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Chardonnay a Ryzlink vlašský, doplňkově pak i další odrůdy. Vína uvádí na trh různých řadách, každé s ojedinělým stylistickým a senzorickým projevem i cenovou hladinou.
Vinařská oblast: Dolní Rakousko
Vinařská podoblast: Jížní Štýrsko
37 ha vinic
180 tisíc lahví ročně
1907 založeno
Vinařství Gross sídlí v městečku Gamlitz ve vinařském regionu Jižní Štýrsko (Südsteiermark). Vliv zdejšího nepředvídatelného počasí, svahy s extrémním sklonem a rozmanité půdní formace na vinicích jsou pro vinařskou rodinu Gross výzvou i výhodou zároveň. Náročné podmínky vyžadují, aby se jim zdejší hospodáři přizpůsobovali a neustále se rozvíjeli. Každá vinice, každý sud si zaslouží specifickou pozornost, když usilují o to, aby z každého ročníku vylisovali co nejlepší víno, a to udržitelným způsobem a nenahraditelnou ruční prací. Ta začíná u ručního zpracování půdy motykou a končí ruční sklizní.
Teplotní rozdíl mezi dnem a nocí až 20 stupňů je rozhodující pro tvorbu nádherného aroma vín. V tomto klimatu se také není možné vyhnout extrémům, jako jsou mrazy během rašení, vlny veder nebo krupobití krátce před sklizní. Zdejší vinice leží v nadmořské výšce mezi 300 a 500 metry a jsou zakořeněny v nejrůznějších půdách. Rozmanité spektrum sahá od vápnitých břidlic až po písek a štěrk, břidlici a horninu sopečného původu. Rozmanitost lokalit se odráží v bohatství odrůd v regionu. Grossovi se věnují především typickým místním odrůdám Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Chardonnay a Ryzlink vlašský, doplňkově pak i dalším.
Vinařství se v rodině Grossů pěstuje již po mnoho generací. Jejich vína patří každým rokem k výběru toho nejlepšího z celého regionu. Z jejich vyhlášených vinic, jako jsou Nussberg, Perz nebo Sulz pocházejí vína oceněná nejprestižnějšími odbornými platformami.