Náš e-shop si právě dává pauzu na údržbu, aby vše fungovalo tak, jak má. Nakoupit můžete na našem spřáteleném e-shopu eshop.vinosilova.cz. Děkujeme za pochopení a těšíme se, až vás znovu přivítáme.

Greco T’ara ra 2017 Cantina Giardino

Přírodní
775 Kč
Skladem (50 ks)
Možnosti doručení
Vibrující, živé, energické bílé víno. Víno, které by se mělo podle Antonia mělo pít jen z magnum láhví, protože méně vám nestačí.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Jméno vína odkazuje na párty, veselou společnost, rozjásaný den. Jako všechna vína z Cantini Giardino ale obsah není založený na jménu. Opak je pravdou. Réva pro toto víno se sklízí z oblasti, kde kdysi byly sirné doly. Díky tomu, že Antonio pracuje s révou 80-100 let starou, dokáže přenést tuto jedinečnost do vína.  

Vína Cantina Giardino jsou ideální pro ty, kteří již mají zkušenost s vínem, jsou otevření a přivítají naturální a svobodné víno.

Doplňkové parametry

Kategorie: Vína a mošty
Druh: Tiché
Odrůda: Greco
Cukr: Suché
Země: Itálie
Oblast: Campania
Barva: Bílé
Obsah alkoholu: 13.5
Ročník: 2017
Objem: 0.75
Uzávěr: Korek
Vinařství: Cantina Giardino
Párování: italská kuchyně

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
cantina-giardino

Kulturně-enologický projekt, tak se označují přátelé sdružení okolo Antonia Giardina a jeho ženy Daniely. V Irpinii, hornaté oblasti v regionu Kampánia, vznikají svobodná, naturální a bezzásahová vína, která jsou výsledkem cesty hledání naprosté čistoty a opravdovosti. Vyjádření kulturního dědictví místa a odrůdy skrze vinaře. Nic víc, nic míň. Vína pro zkušené milovníky vína.

Vinařská oblast: Itálie

Vinařská podoblast: Kampánie - Campagnia

7,5 ha vinic

tisíc lahví ročně

2003 založeno

Nacházíme se v srdci Irpinie, hornaté oblasti regionu Kampánia, východně od Neapole, v nadmořské výšce 450 – 700 m n.m., nad úpatím Apeninského horského hřebenu. Podloží je charakterizováno vápencem, avšak vulkanické erupce (Vesuv není daleko) jsou důvodem, že v horních vrstvách půd jsou rezidua sopečného původu. Z vinařského pohledu je ideální i úžasně dlouhý vegetační cyklus, který poskytuje čas pro dokončení kompletního polyfenolického zrání. 

Dobrodružství Cantina Giardino začíná v roce 2003. Předtím Antonio pracoval jako enolog u velké vinařské společnosti. Přesto nebo právě proto se rozhodl začít s výrobou autentických vín. Temperament jeho ženy Daniely určitě přispěl k tomu, že se z myšlenky stalo poslání. Příběh získává kouzlo i tím, že do roku 2014 při tom ještě paralelně pracoval na částečný úvazek jako učitel chemie! Autentická vína v podání enologa a chemika! Tohle jiskření mezi tím, se na první pohled nabízí a tím, co uvidíte či ochutnáte, to je charakteristika nejen jejich vín.  

Další velkou motivací pro vznik Cantina Giardino byly staré vinice v Irpinii. Daniela v nich viděla velký poklad, unikátní hodnotu, a to jak z vinařského, tak i kulturního hlediska. V Kampánii je opravdu mnoho historických (stoletých) vinic, avšak bohužel místní ne vždy doceňovali jejich nevyčíslitelnou hodnotu. Zvlášť když se k tomu přidaly pobídky formou dotací na výsadbu nových vinic od EU, hrozilo jejich hromadné vyklučení. 

Daniela se mnoho let snažila zapojit veřejnost, osobnosti a média do osvětové kampaně na ochranu tohoto ohroženého dědictví. Její aktivity přinesly plody v tom směru, že se na ně začali obracet pěstitelé s prosbou pomoci spravovat takto staré vinohrady nebo s nabídkou nákupu hroznů z nich. Díky tomu má Antonio k dispozici hrozny z 80-100 let starých irpinských vinic.  

Antonio rád, a jako zkušený odborník si to může dovolit, zpochybňuje zažité enologické postupy. Spontánní kvašení probíhá bez regulace teploty, hrozny jsou dlouho macerovány, víno zraje v sudech, na které bylo použito místní dřevo – z kaštanu, akátu, třešně, moruše a dubu. Víno zůstává na jemných kalech po celou dobu zrání a samozřejmě se nepoužívají jakékoli stabilizátory. Víno není filtrováno, stáčí se do další nádoby, dekantuje a teprve pak je lahvováno. 

Některá vína Cantina Giardino zrají v amforách. Inspirace samozřejmě přichází z gruzínských qvevri, ale Antonio si nádoby nechal vyrobit od místního řemeslníka přímo z jílu pocházejícího z Irpínie.  

Ten, kdo poprvé ochutná vína Cantina  Giardino, je často zmaten a někomu se nelíbí. Mezi konvenčními, sterilizovanými víny a autentickými víny je rozdíl, který může někoho odradit. Ovšem pro toho, kdo hledá skutečnou krásu a komplexnost, budou vína Cantina Giardina velkým potěšením. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.