Korek
Korek je nejtradičnějším typem uzávěru vína, který se používá po celém světě. Jeho výhodou je pórovitost, která propouští část kyslíku a umožňuje vínu dále pracovat. Využívá se toho zejména u těžších červených vín, která zrají na láhvi. Při archivaci mohou vína pod korkem vydržet i 25 let, nikdy ale nesmí vyschnout a samozřejmě nesmí být nijak porušený. Na trhu existuje celá řada korků a jejich výrobců dodávajících vyšší i nižší kvalitu. Přírodní korky se vyrábí z vyčištěného výseku kůry dubu korkového, z několika spojených tenčích vrstev, nebo v případě aglomerované zátky ze slepené korkové drti. Plastové korky jsou pouze levnou napodobeninou bez benefitů klasických korků. Různé alternativy vznikly z důvodu nedostatku korků, jelikož dubová kůra se loupe pouze jednou za minimálně 10–15 let. Klasický korek působí esteticky a jeho vytáhnutí doprovází typický „blop“.