La Cerretina 2018 Pacina
Detailní popis produktu
Tmavě oranžové, aromatické víno La Cerretina z vinařství Pacina vás zaujme zemitými tóny a komplexností. Vzniklo z odrůd Trebbiano a Malvasia del Chianti v poměru 50/50.
Spontánní kvašení probíhalo v betonovém tanku, s 10denním kontaktem se slupkou, díky kterému má víno krásně výraznou oranžovou barvu. Poté zrálo 12 měsíců v sudu z dubu, akátu a třešně. Víno nebylo filtrováno, čířeno ani dosiřováno.
La Cerretina má středně plné tělo, svěží chuť s nádechem třísloviny a tóny mandarinek, sušených meruněk a citronu. Skvěle ladí k bílému masu, uzeným rybám a zralým sýrům.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína a mošty |
---|---|
Druh: | Tiché |
Odrůda: | Malvasia del Chianti, Trebbiano |
Cukr: | Suché |
Země: | Itálie |
Oblast: | Toscana |
Barva: | Oranžové |
Obsah alkoholu: | 13.5 |
Ročník: | 2018 |
Objem: | 0.75 |
Uzávěr: | Korek |
Vinařství: | Pacina |
Párování: | italská kuchyně, uzeniny, šunka, prosciutto di Parma |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pācina není jen vinařství, ale také starobylý klášter z 10. století, olivový háj, pole a lesy. Rodinná farma se rozléhá na 65 hektarech, z čehož vinicím je věnováno asi 11 hektarů. Na zbytku pěstují olej, obiloviny a luštěniny, vše ekologicky.
Vinařská oblast: Střední Itálie
Vinařská podoblast: Toskánsko
11 ha vinic
tisíc lahví ročně
1970 založeno
Každá z pěstovaných odrůd vinné révy patří mezi původní v oblasti – Sangiovese, Canaiolo, Ciliegiolo, Trebbiano a Chianti Malvasia. Většina révy je stará 5 až 50 let, některé rostliny jsou ale i starší. Farma je již přes 20 let certifikovaným ekologickým producentem – nepoužívají chemické ani umělé přípravky a vsází na tradiční systém střídání pěstebních ploch. Hlavním cílem je dosáhnout rovnováhy mezi přirozenými vlastnostmi rostlin a požadavky na produkci, a hlavně udržení biodiverzity a zachování jedinečné přírody oblasti.
Nikdo přesně neví, jak dlouho se zde vína vyrábí, novodobá historie se ale odvíjí od 60. let minulého století. Rodina vína od začátku vyráběla s důrazem na ekologickou filozofii, od 80. let pak s naprostým minimem zásahů. V roce 1987 vzniklo první víno, certifikované Chianti Colli Senesi, zcela přirozeným postupem, bez přídavku oxidu siřičitého. Od roku 1992 pak začali aplikovat spontánní přírodní procesy kvašení a zrání na všechny odrůdy.
Moderní vína Pācina jsou dokonalou ukázkou toho, co si představit pod názvem „naturální vína“. Zkušenosti čtyř generací je naučili, že vinařství lze, stejně jako práci na poli, provádět v souladu s přírodou. Díky minimalizaci zásahů vznikají vína, která ukazují charakteristické vlastnosti hroznů, území i konkrétního ročníku.