Lokus červený 2010, reserva, noble liquer wine J. STÁVEK
Detailní popis produktu
Jedná se o víno připravené technologií fortifikace kvasicího rmutu uleželým ušlechtilým destilátem, tedy technologií portských vín. Víno zrálo 9 let v jednom dubovém sudu o objemu 500 litrů. Obrovský potenciál dodal nejen ročník, ale také použitá odrůda Frankovka. Počáteční svíravost (adstringence) se během této dlouhé doby vyležela. Temně rubínová barva zůstala zachována, stejně jako ovocnost tmavého ovoce. Výjimečnost vína podtrhuje extraktivnost a dlouze trvající dochuť.
Víno vhodné jako samostatný odpolední přípitek či jako součást slavnostního menu. Není mnoho vín, která si poradí s čokoládou, ale toto k nim patří. Zkuste snoubení právě s čokoládovými dezerty a budete je servírovat pravidelně. Neodoláte. Posezení s kávou a Lokusem z vás udělá hostitele roku. Důležitá je teplota podávání, ideálně 12 °C.
Víno Jan Stávek je specialistou na likérová vína vyráběná technologií portských vín. Jedná se o technologii fortifikace (dolihování), během kterého se do kvasícího hroznového moštu přidává velmi jemný a uleželý vinný destilát. Tím dojde k zastavení kvašení, a ve víně tak zůstane zbytek přírodního hroznového cukru. Moravská varianta portského vína je výsledkem práce Jana Stávka, specialisty na tuto technologii u nás. Vinařství patří ke třem výrobcům, kteří jako jediní mají v České republice na výrobu těchto vín koncesi. Díky kvalitním hroznům a specifičnosti naší vinařské oblasti (patřící mezi severní vinařské oblasti), jsou tato původem jižní a elegantní vína v naší moravské variantě více ovocná a svěží. Lokální i světová zároveň.
Ocenění:
- Zlatá medaile biopotravina roku 2013
- Stříbrná medaile biopotravina roku 2019
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína a mošty |
---|---|
Druh: | Likérové |
Odrůda: | Frankovka |
Cukr: | Sladké |
Země: | Česká republika |
Oblast: | Morava |
Podoblast: | Velkopavlovická |
Barva: | Červené |
Obsah alkoholu: | 16 |
Ročník: | 2010 |
Objem: | 0.5 |
Sdružení: | Mladí vinaři |
Uzávěr: | Korek |
Rozměr v cm: | Do 30/10 cm |
Šarže: | 410 |
Zbytkový cukr: | 55 |
Kyselina: | 4.3 |
Vinařství: | J. Stávek |
Párování: | dezerty, sýry, sýry s modrou plísní, ovčí sýry, stilton, dubliner, gorgonzola piccante, salašnický, quiche aux champignons |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
"
Vinařství navazuje na rodinnou tradici, která sahá až do roku 1898. Frankovka a fortifikovaná vína jsou vlajkovými loděmi vinařství. Jan Stávek byl v roce 2020 vyhlášen Enologem roku ČR a jeho odbornosti si cení v mnoha dalších vinařstvích. Jsme rádi, že u nás najdete plnou šíři jeho sortimentu.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
10 ha vinic
45 tisíc lahví ročně
1898 založeno
Vinařský dům v Němčičkách postavil v roce 1898 František Kopřiva a do tohoto roku se také datuje vznik rodinného vinařství. Dnes ho vede Jan Stávek, který nejen že řemeslo dokonale ovládá, ale umění výroby vína také předává ostatním. Učí na České zemědělské univerzitě v Praze, na Vinařské akademii ve Valticích a v Národním vinařském centru. Díky své edukativní činnosti byl v roce 2020 vyhlášen Enologem roku České republiky.
Zkušenosti si Jan Stávek odnesl z rodinné tradice, a další znalosti si prohloubil během svého doktorského studia a stáží v zahraničí. Osvojil si tak čistý, organický přístup k pěstování hroznů, který se mu pravidelně odměňuje delikátními víny ověnčenými tituly. Specialitou vinařství je Frankovka, které se v malebných Němčičkách skvěle daří. Vyrábí ji zde v podobě červeného, bílého i rosé vína. V nabídce má vinařství i rodinná cuvée, jejichž recept pochází vždy od jednoho z předků stávajícího enologa Jana Stávka.
VÍNO J. STÁVEK bylo v roce 2018 vyhlášeno Vinařstvím roku České republiky.
"