Náš e-shop si právě dává pauzu na údržbu, aby vše fungovalo tak, jak má. Nakoupit můžete na našem spřáteleném e-shopu eshop.vinosilova.cz. Děkujeme za pochopení a těšíme se, až vás znovu přivítáme.
Novinky, Strana 2
Vinobraní je klíčovou částí vinařského roku a označuje okamžik, kdy začíná sběr hroznů pro výrobu vína. Vinaři pečlivě sledují zralost hroznů, aby určili nejlepší čas pro sklizeň. Zralost hroznů je klíčovým faktorem ovlivňujícím kvalitu vína. Když hrozny dosáhnou optimální zralosti, mají správný obsah cukru, kyselin a aromatických látek. V závislosti na velikosti vinice a tradičních metodách každého vinařství hrozny sklízejí ručně nebo za pomoci strojů. Ruční sklizeň je často preferována pro vysoce kvalitní vína, protože umožňuje selekci pouze nejlepších hroznů. Během sklizně je důležité selektovat zdravé a zralé hrozny a oddělit je od vadných nebo nedostatečně zralých.
Vinobraní je tedy prvním krokem v procesu výroby vína a zahrnuje sběr hroznů a přípravu moštu, který se následně stává základem pro víno. Je to doba velké aktivity na vinici, neboť čas hraje zásadní roli při sklizni hroznů.
Podívejte se, jak letošní vinobraní probíhá u našich vinařů.
Hrozny postupně končí pod střechou i ve vinařství Peřina.
Nechceme to zakřiknout, ale tento ročník vypadá v našich vinohradech opravdu úžasně. Díky přepychově teplému a slunečnému počasí všechny naše hrozny nádherně dozrály. Ideální cukernatost i kyselinky nám umožňují sklízet o mnoho rychleji. Proto zatímco loni jsme touto dobou se sběrem teprve začínali, letos už máme pomalu hotovo. Na závěr si necháváme několik modrých hroznů a pár našich specialit!
Čerstvý burčák z odrůdy SOLARIS byl v prodeji již na zářijových akcích na Roudnickém vinobraní a také v areálu Podzámčí.
Letošní sklizeň byla úspěšně zahájena! Sklízeli jsme vinice v Kuksu. Čerstvý burčák z odrůdy SOLARIS je v prodeji na Roudnickém vinobraní a také v areálu Podzámčí. Navštivte nás!
Tož vinobraní u Kadrnků dnešním dnem zahájeno !! Již čtvrtým rokem tradičně základním vínem na Sekt Cuvée Barborka ( Rulandské bílé + Chardonnay). Poslední týden posunul zralost hroznů pěkně kupředu, konec prázdnin je definitivní a my se tak pomalu, ale jistě rozbíháme. Na obzoru je Müller Thurgau, Vlašák na sekt, Hibernal či Rulandské šedé. No a pak jedem do plných Ryzlinky...
Blíží se nejdůležitější část našeho roku. Vinobraní. A tak jako každý rok, tak i letos potřebujeme vaši pomoc. Je to tady, plenérská rodino! Svítání v řádku, cvakání nůžek, zpívání, soutěž o nejlepší škvarkovku a nekonečné spory o to, jestli je lepší tvarohová, nebo maková náplň babiččiných buchet. Jsme spolu a tvoříme nový ročník našich vín. Už OSMÝ!
První letošní Sauvignon je ve sklepě! Tak začátek vinobraní se nám pomalu, ale jistě rozjíždí. Po pondělním sběru Chardonnay na náš budoucí sekt, jsme hned ve středu sklidili náš první letošní Sauvignon z viniční tratě Valtická. Hrozen byl již dobře vyzrálý, zdravý a kompaktní s výraznou ovocně-herbální aromatikou a dobrým poměrem cukru a kyseliny. Nechceme předbíhat, protože nás čeká ještě spoustu práce ve sklepě, ale máme založeno na parádní Sauvignon.
Objevte s námi 7 tradičních rodinných vinařství, která ve svých útrobách skrývají to nejlepší, co z rakouského vinařského umění vzešlo. Vín je k dispozici v Rakousku jako sjezdovek, můžete se tedy těšit na nekonečnou jízdu. A co sjezdovka, to parádní zážitek. Sind Sie bereit?:-)
Gross
Vinařství se v rodině Grossů pěstuje již po mnoho generací. Tato vína patří každým rokem k výběru toho nejlepšího z celého regionu. Z jejich vyhlášených vinic, jako jsou Nussberg, Perz nebo Sulz pocházejí vína oceněná nejprestižnějšími odbornými platformami.
Proidl
Tradiční rodinné vinařství s dlouhou a bohatou historií výroby vína již od roku 1738. Vinařství těží hlavně ze svých jedinečných viničních poloh, které jsou vysazeny na pro révu vynikajících a časem prověřených lokalitách v katastru malebné vinařské obce Senftenberg.
Bauer
300 let historie, pevně svázané s regionem, půdou, místními odrůdami – to je rodinné vinařství Norbert Bauer. Tradičně silní ve Veltlínech, což od Rakouska čekáte. Bauerovi vás ovšem díky velice specifickému terroir tohoto mikroregionu překvapí exkluzivní kolekcí červených vín, což jistě potěší ty, kteří takové speciality vyhledávají.
Taubenschuss
Tradiční rodinné vinařství z vinařského městečka Poysdorf, které se nachází necelých 10 km od hranic s Českou republikou. Jedno z velkých a vážených jmen rakouského vinařství s tradicí produkce vína pod rodinným jménem již od roku 1670.Vinařství se specializuje na výrobu bílých vín, a to převážně z tradičních a typických dolnorakouských odrůd jako je Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Ryzlink vlašský a Žlutý muškát.
Waldschutz
Vinařství Waldschütz je tradiční rodinné vinařství střední velikosti a jeden z typických zástupců vinařského regionu Kamptal. Waldschützovi každoročně vytváří vína, která jsou blízká přírodě, ovocná a svěží, typická pro region, ve kterém vznikají. Sortiment sahá od Veltlínského zeleného a Ryzlinku rýnského až po Sauvignon Blanc.
Triebaumer
Tradiční malé rodinné vinařství s bohatou a dlouhou historií produkce vín z vlastních vinic v katastru městečka Rust již od roku 1691. Specialista na červená vína z typických a tradičních místních odrůd a s vlajkovou lodí v odrůdě Frankovka, ze které produkuje úžasná červená vína, jež jsou vyhledávaná nejen v Rakousku, ale i ve vyhlášených světových restauracích.
Nittnaus
Tradiční rodinné vinařství z Golsu ve vinařské oblasti Neusiedlersee v Burgenlandu, s první písemnou zmínkou datovanou až do roku 1684. Současné vinařství bylo založeno v roce 1927. Aktuálně jedno z nejvlivnějších a nejprogresivnějších vinařství v Rakousku, konzumenty i odbornou veřejností ctěný producent špičkových červených vín.
Když jsme vymýšleli dárková balení pro klienty Umění vína, hledali jsme tradiční i neobvyklé kombinace. Sýry, paštiky, salámy, olivy, oříšky. Ale čokoláda? Ano, ta od Pražské čokolády Steiner & Kovařík je dokonalým zážitkem. Od rozbalování až po slastné mlasknutí v momentě, kdy se vám v puse rozpustí poslední vrstva. Je také uměním, protože i zde vládne vášeň, nadání, pečlivá příprava, invence, zručnost. Na výsledném produktu je to znát. Ostatně si to něm myslí i odborníci z Británie, kteří produktům Pražské čokolády několik let po sobě udělili ocenění Great Taste. And great taste it is!
Pamatujete si Juliette Binoche ve filmu Čokoláda? Jak jí vařila, vymýšlela kombinace, jak jí milovala a dokázala strhnout k “hříchu” obyvatele vesnice. Tak to je Pražská čokoláda. Má takový šarm, že si vás k sobě pevně připoutá. Svojí fantazií, pestrostí, atypičností a vlastně ano, i krásou. Je to parťák do nepohody, ale i do společnosti. Pro chvíle samoty, i na rande, slety “čarodějnic”, rodinné sešlosti. A je to jedinečný dárek, který má duši, příběh a esprit. Takový dárek se dává tomu, na kom vám záleží.
JAK SPOLU VÍNO A ČOKOLÁDA UMÍ HRÁT
Čokoláda a víno jsou dva gurmánské požitky, které spolu dokonale ladí. A jsou s námi už dloooouho. Historie čokolády sahá až do doby aztécké říše, kde se kakaové boby používaly jako platidlo a vyráběl se z nich hořký nápoj. Víno pěstují lidé už od starověku. Nejstarší archeologické nálezy vinné révy jsou datovány do období 6000 - 5000 př. n. l. První vinařské oblasti vznikaly na území Mezopotámie. Dnes jsou čokoláda a víno oblíbené po celém světě. Jejich chuťové kombinace nabízejí nekonečné možnosti, pojďme se na ně podívat.
Bílá čokoláda se hodí k aromatickým bílým vínům, kdy umí zvýraznit jejich ovocné tóny. Doporučujeme vyzkoušet například Rulandské bílé, Veltlínské zelené nebo voňavé Chardonnay.
Mléčná čokoláda vynikne s Muškátem moravským, jehož kořenitost a exotické aroma podtrhne.
Hořká čokoláda je přímo stvořená pro plná červená vína s vyšším obsahem taninů, které, možná trošku paradoxně, zjemní. Vhodné jsou odrůdy Merlot, Frankovka, Cabernet Sauvignon nebo italská Amarone či Barolo.
Čokoláda i víno obsahují antioxidanty, takže v přiměřeném množství představují zdraví prospěšnou kombinaci.
Když se řekne portské víno, ihned si představíte jeho výraznou barvu, chuť i vůni. Vlastně se celkem k Portugalsku hodí. Dostane se vám svojí osobitostí snadno pod kůži, stejně jako fado (tradiční portugalská hudba) nebo zdejší oceán s krásnými plážemi. Není těžké si jej zamilovat. Ale stejně tak si můžete oblíbit fortifikovaná či likérová vína z mistrovské dílny Jana Stávka. V naší "klenotnici" jich najdete několik, můžete vyzkoušet třeba Lokusy, které si za svojí výjimečnou chuť vysloužily oprávněně ocenění. Teď trošku edukace prosím...
Portské víno je jedním z velkých klasických evropských vín s dlouhou historií a je samozřejmě historicky pevně spjato s městem Porto v severním Portugalsku. Důležitou roli tu hraje ovšem vinařská oblast v údolí řeky Douro, se svými dechberoucími kaskádovitými vinicemi. Jen z tohoto místa může pocházet réva pro výrobu portského vína.
Portská vína se řadí mezi fortifikovaná (dolihovaná) nebo dezertní likérová vína. Nejznámějšími fortifikovanými víny jsou také španělské Sherry (známe z anglické literatury i kinematografie) a Mistela, Madeira, sicilská Marsala, mnoho druhů kořenitých vín typu Vermouth a také voňavé Moscatel de Setúbal či Moscatel do Douro.
CO JE FORTIFIKACE
Proces, kdy se do rmutu (pomleté hrozny zbavené třapin) v některé fázi procesu výroby (na začátku, v průběhu či po ukončení kvašení) přidává čistý alkohol. U portského vína se alkohol přidává v průběhu fermentace – kvašení vinného moštu (rmutu), když tento obsahuje 6 – 8 % alkoholu. Konečný produkt si tak zachovává přírodní sladkost z hroznového cukru.
TROŠKU Z HISTORIE
O jeho světoznámost se postarali především Britové. Za všechno může válka o španělské dědictví mezi Francií a Anglií. V roce 1667 francouzský král Ludvík XIV. omezil dovoz anglického zboží do Francie, načež anglický král Karel II. uvalil cla na francouzská vína, později dokonce dovoz zakázal. Zábavný to byl panovník.
Angličtí obchodníci tak museli hledat dodavatele vína jinde. Na svých lodích doputovali až do Portugalska a začali vozit víno z těchto končin. Cesta zpátky na ostrovy však byla dlouhá a víno se plavbou často zkazilo. Dolévali jej tedy před převozem vinnou pálenkou, díky které víno sice cestu vydrželo, ale už zase tolik nechutnalo spotřebitelům.
Dle vyprávění měli 2 obchodníci z Anglie, pohybující se toho času v portugalském městě Lamego, hledat nocleh a dostali se do útrob místního kláštera.
Při večeři byli pohoštěni také velmi sladkým a poměrně silným vínem, které je nadchlo. Tajemství této dokonalé chutě spočívalo v dolévání vínovice do kvasícího vinného moštu téměř na začátku fermentace. Vinná pálenka zastavila kvašení a ve víně zůstalo velké množství přírodního hroznového cukru.
JAK SE PORTSKÉ PĚSTUJE A VYRÁBÍ
Stejně jako ostatní klasická velká vína, i portské vděčí za svoji jedinečnost kombinaci specifického klimatu, půdy, odrůd vinné révy a vinařské zručnosti. Podobný terroir jako je údolí řeky Douro nenajdeme nikde jinde na světě!!!
Zajímavostí při zpracování hroznů je, že bobule se nelisují, ale částečně bez třapin se nasypou do velkých žulových van “lagares”, kde se lidskou vahou opatrně šlapou nebo se k narušení bobulí používá počítačově řízená technologie, která co nejvěrněji nahrazuje šetrnou práci lidských nohou. Tento moderní způsob najdeme hlavně ve velkých vinařstvích.
I když se vinná réva pěstuje ve vnitrozemí na vinicích v horní části údolí řeky Douro, u velkých značek ke zrání putuje do přímořského města Porto, odkud se již tradičně vyváží, i když v současnosti může do světa putovat už také z vinařské oblasti kolem řeky Douro.
Pokud jste fanoušky portského, určitě byste měli sáhnout po moravském portském z vinařství Stávek. Jednoznačně udělá radost vám i vašemu budgetu.
Teambuildingy můžou být trapas. Pravda, můžou. Ale nemusí. Nemusí to být přetahování lanem, skákání v pytli, nebo běh s vajíčkem na lžici:-))) Pokud opravdu hledáte něco hezkého, sofistikovaného a voňavě jiného, co zůstane ve vzpomínkách vašich lidí zaryto na dloooouho, máme pro vás bezva tip: teambuilding na vinici.
Pamatujete si na film Dobrý ročník? Russell Crowe v něm ztvárnil londýnského makléře, (zahleděného do sebe a své práce), který zdědí po svém strýci provensálskou usedlost se subtilním vinařstvím, které ovšem v sobě skrývá absolutní triumf vinařského umění. Nakonec se do Provence odstěhoval a práci brokera pověsil na hřebík. To nechceme, ale tu emoci vám přiblížit umíme.
Během teambuildingu budete mít možnost se zapojit do různých aktivit a zažít autentický vinařský život. Můžete se stát součástí sklizně hroznů, naučit se ošetřovat révu nebo dokonce ochutnat čerstvě vylisovaný mošt. To vše s podporou zkušených vinařů, kteří vám rádi přiblíží tajemství svého řemesla. Dozvíte se, co vše má vliv na kvalitu vína (půda, počasí, sběr..), podíváte na se na technologie výroby vína a třeba si poslechnete i něco z historie. Při degustaci pochopíte, proč je kladen na pěstování, péči i sběr takový důraz a seznámíte se minimálně čtyřmi smysly s vínem, rodícím se na daném místě. Nakonec si můžete vyzkoušet blendování vína - čili spojování vín různých odrůd, ročníků, parcel či tratí do cuvée.
Že to není pro všechny? Sami víte, že skuteční profi degustátoři vína nepolykají, pouze je nechají poválet po patře a jazyku a zase vyplivnou. Naučíme i ty, co víno nemilují, aby jej poznali a pochopili. Aby si poslechli jeho příběh, i příběh toho, kdo mu vdechl život. Máte v týmu abstinenty? Ti si můžou vyzkoušet sabráž - otevírání šumivého vína šavlí, případně šéfovým mobilem. A ti zkušenější si nechají zavázat oči a můžou degustovat poslepu. Ostatně už jsme zde zmiňovali mošt. A ten je tuze zdravý!
Stačí zavolat na +420 724 291 047 a můžeme se pustit do příprav.
Dostali jste od šéfa úkol. "Markéto, zajistěte pro management firmy degustaci ve firmě. Potřebujeme jim něco sdělit, zároveň si je musíme hýčkat. Nemá to být nic oficiálního, ok? Máte na to přesně 16 dní. Zvládnete to, viďte, že jo?" Zrychlený tep, orosené čelo, panika. Kde začít?
Jaké víno vůbec vybrat? Chcete spíš bílé, nebo dokonce šumivé. Takže jej musíte chladit. No jo, jenomže tolik toho vaše lednice nepobere. A je vůbec lednice pro sekt v pořádku? (Dobrá úvaha, úplně není). Jak dlouho před podáváním může nebo dokonce má být otevřené?
Jdete se podívat do kuchyňky na sklenice. Vínové dvě, na sekt žádná. Takže nákup sklenic a kam pak s nimi? Do kuchyňky se nevejdou, ve skladu budou zbytečně ležet bůhví jak dlouho.
Jdete dál do zasedačky, tam se určitě nevejdete. Nevejdete se do žádné zasedačky v baráku. A může se vůbec konzumovat alkohol na pracovišti???
A poslední věc. Paní Olga je těhotná, další dva manageři jsou stoprocentně pivaři. Ale bez těchto tří ta akce nedává smysl. Jsou klíčoví. Jak je teda nalákáte na akci, která je vlastně vůbec nemusí zajímat?
Ale víte co? Bylo by to dost podobné, jako když organizujete vlastní svatbu. I kdyby všechno nějak klaplo, něco by určitě nevyšlo a hlavně můžete zapomenout na to, že byste si to užili. Stres stres stres.
A zbytečný. Nechte všechno na nás. Garantujeme vám, že dostanete mnohem více než budete čekat. Postaráme se i o sklo, ale hlavně o výběr toho nejlepšího vína pro vaše lidi, které potřebujete hýčkat. Najdeme pro vaší akci místo, kam se budou všichni těšit a cítit dobře. Může to být oblíbená restaurace, galerie, průmyslový prostor či zahrada. Připravíme vám k vínu i skvělou prezentaci napěchovanou emocemi a vyprávěním příběhů. A speciální pozornost budeme věnovat těm, kteří k vínu netíhnou nebo ho z jakýchkoli důvodů pít nemůžou. Můžou si zkusit třeba otevírat sekt šavlí, vstupní kartičkou nebo nožem na papír, nebo si vymýšlet ještě bizarnější předměty a soupěřit, který z nich je vtipnější.
Spolupracujeme s těmi nejšikovnějšími cateringy a lokálními výrobci. Velmi rádi vám napárujeme občerstvení, které z ochutnávání vína udělá gastroorgazmický zážitek. Dárky už budou jen třešničkou na dortu této epické chvíle, na kterou budou všichni vždy s radostí vzpomínat.
Ozvěte se nám a přijedeme za vámi na generálku. Kdo? Půvabná Karolína 739 436 468 nebo šarmantní Adam 725 741 415.
Oslavička bude. Velký dort. Jaké šampaňské vyberete pro své hosty, aby jim chutnalo? Suché nebo spíše hodně suché. Nebo lehce sladké? Pokud neznáte škálu sladkosti šampaňského, zde jí odkládáme.
Brut Nature 0-3 g/l zbytkového cukru (RS)
(též Brut Zero) 0-2 kalorie a až 0,15 sacharidů, celkem 91-93 kalorií na 5 oz (~150 ml) porce šumivého vína s 12 % ABV.
Extra Brut 0-6 g/l RS
0-6 kalorií a až 0,9 sacharidů na porci 5 oz (~150 ml). Celkem 91-96 kalorií na jednu porci šumivého vína o obsahu alkoholu 12 %.
Brut 0-12 g/l RS
0-7 kalorií a až 1,8 sacharidů na 5 oz (~150 ml) porce. Celkem 91-98 kalorií na porci šumivého vína s 12 % ABV.
Extra suché 12-17 g/l RS
7-10 kalorií a 1,8-2,6 sacharidů na 5 oz (~150 ml) porce. Celkem 98-101 kalorií na porci šumivého vína s 12 % ABV.
Suché 17-32 g/l RS
(také známé jako Secco) 10-19 kalorií a 2,6-4,8 sacharidů na 5 oz (~150 ml) porce. Celkem 101-111 kalorií na porci šumivého vína o obsahu alkoholu 12 %.
Demi-Sec 32-50 g/l RS
19-30 kalorií a 4,8-7,5 sacharidů na 5 oz (~150 ml) porce. Celkem 111-121 kalorií na porci šumivého vína s 12 % ABV.
Doux 50+ g/L RS
Více než 30 kalorií a více než 7,5 sacharidů na 5 oz (~150 ml) porce. Více než 121 kalorií na jednu porci šumivého vína o obsahu alkoholu 12 %.
U brutu se můžete setkat s velkým prostorem v rozdílech sladkosti, zatímco extra brut a brut nature tento problém nemají nikdy. Pokud tedy chcete zůstat na "suché straně", zvolte extra brut nebo brut nature, pokud je k dispozici.
Odkud se bere sladkost šampaňského?
Termín "brut" jednoduše označuje stupeň sladkosti šumivého vína. Sladkost pochází z kroku při výrobě šampaňského, který se nazývá "liqueur d'expedition", kdy výrobci přidávají malé množství hroznového moštu (nebo cukru) před zazátkováním lahve. Protože je šumivé víno velmi kyselé, je účelem přidané sladkosti tuto kyselost zmírnit.
Představte si to jako přidání cukru do kávy, aby se "zakulatila" chuť.
A teď si můžete vybrat dle svého vkusu šampaňské zde:-)
Pokud by vám chyběl vhodný důvod pro otevření lahve šampaňského, doporučujeme zařadit do svého kalendáře čtvrtý pátek v říjnu, to je totiž MEZINÁRODNÍ DEN CHAMPAGNE. Slaví se od roku 2009 a jeho zakladatelem je Chris Oggenfus, kalifornský autor píšící o víně.
credits: winefolly
Ještě lepší než jsme čekali.... Včera v půl sedmé večer začal v Pellého vile pro nás i návštěvníky naší degustace neobvyklý večer. Stali se totiž nejenom svědky představení sabráže, ale přímo se mohli několik set let staré umění otevírání vína šavlí naučit. A také toho využili.
Díky odpolednímu dešti byl vzduch svěží a příjemný, což samozřejmě pozitivně ovlivnilo vibe akce. Příznivci historie a architektury využili možnost prohlédnout si novorenesanční vilu, ostatní si jednoduše povídali u stolků a ochutnávali lehké občerstvení připravené společností FoodART agency.
Rychlé uvítání hostů vystřídal proslov našeho kolegy Václava, který pro Umění vína ochutnává, umí vám skvěle poradit a též se skvěle poslouchá. Degustaci jsme “vykopli” růžovým Proseccem a hned po něm následoval výborný Riesling Steilheit 2022 z vinařství Proidl. Dalším trumfem bylo Veltlínské zelené v magnum lahvi z vinařství Waldschütz. Poté přišly na řadu sekty.
Kamil Prokeš, vinař a trojnásobný mistr z Mezinárodního mistrovství v sekání sektů, představil tuto disciplínu a předal hostům několik zajímavých informací i veselých příběhů, které během své kariéry zažil.
Co nás překvapilo a pobavilo zároveň? Skutečným mistrům se říká “sekáč” a mistryním “sekačka”. Kamil každou lahev odsekl jiným nástrojem, použil tradiční meč, podšálek, kámen z břidlice, golfovou hůl, popelník, lyži i skleničku. Školu sabráže následně vyzkoušelo několik pánů i dam, každý si otevřel svou lahev sektu nástrojem dle své preference, takže došlo třeba i na sekeru. K výběru dostali několik různých sektů, od Kadrnky Ryzlink vlašský a Cuvée Barborka, od Kamila Prokeše Pinot Noir Rosé Simeon a Blanc de Noirs Dominique brut a od Jožky Valihracha Sekt Chardonnay + Rulandské bílé brut nature. Umění sabráž se všem líbilo a celou akci příjemně okořenilo i uzavřelo.
Kompletní fotodokumentaci najdete ZDE.
Něco o Pellého vile
Tušíte, odkud má tato novorenesanční budova umístěna v Bubenči na Praze 6 své zvláštní jméno? V letech 1919–1920 zde bydlel patrně nejslavnější obyvatel vily, po němž je dnes pojmenovaná nejen vila, ale i přilehlá ulice. Byl ním francouzský generál Maurice Pellé (1863–1924), velitel francouzské vojenské mise v Československu a v letech 1919 až 1921 náčelník československého Hlavního štábu branné moci. S Čechami ho pojila nejen vojenská služba a diplomatická činnost, v roce 1921 se oženil s Jarmilou Braunerovou, neteří malířky Zdenky Braunerové, a měl s ní dceru Maryšku (Marishku) Pellé. Mimochodem ještě jedna Pellého vila se nachází ve středočeských Dobřichovicích.
V současnosti se v Pellého vile konají umělecké výstavy, různé kulturní akce, koncerty, svatby, ale i speciální programy pro seniory (Fresh Senior) nebo děti a mládež (v Ateliéru Pellé). Najdete zde krásnou kavárnu, galerijní obchůdek, či altánek ve tvaru šišky. Villa Pellé tak slouží nejen zábavě, ale také vzdělávání a poznávání a v neposlední řadě i rozvoji kreativity.
Určitě se sem moc rádi vrátíme a už teď se na to těšíme.