Ryzlink vlašský 2022 Pod Sv. kopečkem 3E, pozdní sběr Entrée
Detailní popis produktu
">Plný Ryzlink vlašský z rodinného vinařství Entrée. Vznikl z hroznů pěstovaných na lehké, hlinité půdě se sprašovo-jílovitým podložím vyhlášené trati Pod Svatým kopečkem, kde najdete i samotné vinařství.
Hned po nalití do sklenice zaujme jiskrnou, zlatožlutou barvou s citronovými odlesky. Aroma je výrazné, plné, s tóny jablečného štrůdlu se skořicí. Projev na patře je pak velmi plný, bohatý, ovocně-kořenitý a silně minerální se slanou dochutí.
Podávejte vychlazený na 8–12 °C
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína a mošty |
---|---|
Druh: | Tiché |
Odrůda: | Ryzlink vlašský |
Cukr: | Suché |
Země: | Česká republika |
Oblast: | Morava |
Podoblast: | Mikulovská |
Produktová řada: | 3E |
Barva: | Bílé |
Obsah alkoholu: | 14.5 |
Ročník: | 2022 |
Objem: | 0.75 |
Vinice: | Pod Svatým kopečkem |
Klasifikace: | Pozdní sběr |
Sdružení: | Dunajovské kopce |
Uzávěr: | Šroubový uzávěr |
Šarže: | 14/22 |
Zbytkový cukr: | 2.7 |
Kyselina: | 7.1 |
Vinařství: | Entrée |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství Entrée založili manželé Pavla a Zdeněk Tréškovi v roce 2017. Vinici najdete v Mikulově, přímo pod úpatím Svatého kopečku a vína zrají v historickém sklepě, který našli před 35 lety při bagrování vlastního dvora. Výrobu vína má pod taktovkou Zdeněk, Pavla pak vinařství řídí.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
3,5 ha vinic
7 tisíc lahví ročně
2017 založeno
Na vinohradě o 3,5 hektarech se starají o 2 000 keřů, a navíc zpracovávají hrozny sousední vinice. Momentálně produkují maximálně 9 šarží po 600 litrech vína, tedy necelých 8 000 lahví ročně, zejména pro privátní klientelu – například na degustace přímo ve sklípku. V roce 2021 vinařství rozšířili o dalšího 1,5 hektaru nových vinic.
Ve vinařství produkují bílá i červená vína. Bílá vína se vyrábí v nerezových tancích i v dubových sudech, kde leží alespoň 6 měsíců na jemných i hrubých kvasnicích. Při výrobě červených vín se přistupuje k tradičnímu kvašení v otevřených nádobách a následné maceraci na slupkách a ležení v barikových sudech po vylisování. Zdeněk si stojí za tím, že víno potřebuje svůj čas a při výrobě se nikam nespěchá.
A odkud se vzal název a logo vinařství? Název Entrée poukazuje jednak na to, že je vinařství nové a teprve se zde píše historie. Vinice je navíc umístěná na tzv. vstupní bráně na Svatý kopeček v Mikulově a název v sobě má kousek rodinného jména Tréškovi. Jednotlivá písmena v logu pak odkazují na jména zakladatelů a jejich syna – Pavla, Zdeněk a Jakub Tréškovi.